Як здолати весняний авітаміноз

Лікарі кажуть про весняне нездужання, та ми й самі спостерігаємо у себе втому, пригніченість, неспокій, розсіяність, збільшення маси тіла, забудькуватість, безсоння та багато інших неприємних симптомів.

І на це є фахові пояснення, серед яких – нестача вітамінів і мікроелементів, адже відомо, що вони відіграють надзвичайно велику роль у функціонуванні багатьох органів. Особливо важливим збалансоване харчування є для людей з уже набутими хронічними недугами.

Щитоподібній залозі потрібний йод

Взяти хоча б щитоподібну залозу. Почасти те, як вона функціонує, позначається на вазі тіла людини. Нестача гормонів призводить до зайвих кілограмів, тому жінки іноді дивуються – всю зиму недоїдала, а кілограми з’явилися. Як харчуватися, щоб підтримувати в нормі діяльність щитоподібної залози?

– Їсти страви з високим вмістом йоду – морську рибу, молюски та інші морепродукти, а ще застосовувати в приготуванні страв йодовану сіль, харчові добавки, – радить доцентка кафедри невідкладної та екстреної медичної допомоги Тернопільського національного медичного університету імені Івана Горбачевського Лариса Мартинюк.

Але якщо захворювання щитоподібної залози вже є, їсти продукти з високим вмістом йоду, навпаки, не рекомендують. Таким людям необхідно проконсультуватися з лікарем щодо харчування та вживання харчових добавок.

– За гіпотиреозу організм використовує менше енергії, тому поживні речовини, отримані разом з їжею, відкладаються в жирових тканинах, – пояснює лікарка. – Порушується функція нирок. Це провокує набряки обличчя та ніг. Людина стає кволою, з’являється швидка стомлюваність – все це сприяє тому, що з’являються зайві кілограми. За гіпертиреозу обмін речовин в організмі відбувається активніше, тому й вага втрачається швидше. Але хвороба негативно впливає на серце та кровообіг, викликає деградацію м’язів і кісткової маси.

Тому людям з недугами щитовидної залози лікар рекомендує дотримуватися вегетаріанської дієти. І хоча на городі ще немає зелені, її можна виростити в горщику на підвіконні та додавати у салати. Корисні також усі коренеплоди, фрукти, горіхи, в яких міститься рослинний білок, там є й необхідний органічний йод.

За гіпотиреозу пацієнти повинні вживати більше морської риби, морепродуктів, страв з морськими водоростями. У цих продуктах найбільш високий вміст йоду – 800-1000 мкг/кг (добова потреба в йоді – 100-200 мкг). А ще йод у великій кількості містять квасоля, соя, горошок зелений, морква, помідори, редиска, салат, буряк, картопля, часник, насіння яблук, виноград, хурма, пшоно, гречка (40-90 мкг/кг). Зауважте, що вміст йоду в продуктах рослинного походження залежить й від того, на якому ґрунті вирощені ці продукти. Скажімо, в овочах, вирощених на багатих і бідних йодом ґрунтах, вміст йоду може дуже різнитися. Не варто забувати й про ті продукти, що багаті на мікроелементи: кобальт, мідь, марганець, селен. Ними насичені чорноплідна горобина, шипшина, чорниця, суниця, малина, гарбуз, часник, чорна редька, ріпа, буряк, капуста.

Продукти, що поліпшують зір

Як не дивно, але наші очі потребують не лише розвантаження від напруженої роботи за комп’ютером чи іншою технікою, але й спеціального харчування. Для органу зору важливо наситити організм вітамінами – в нагоді стануть вітаміни А, Е та С. Особливо важливо не забувати про це навесні та поповнювати організм корисними речовинами.

Лідирує за вмістом корисних вітамінів і мікроелементів усім відома чорниця. Про це люди знають здавна. І не біда, що на вулиці весна та в лісі ще не зародила ця ягода – згодиться сушена, законсервована, приготовлена у власному соку чи заморожена.

– Дуже корисна чорниця при погіршенні зору на тлі цукрового діабету, адже в ній дуже багато біологічно активних речовин, таких, як оксикумарини, які знижують згортання крові, ніоміртілін, що сприяє зменшенню кількості цукру в крові, а також тих, які ще недостатньо ідентифіковані наукою, але сприятливо впливають на зір, – каже лікарка-офтальмологиня університетської лікарні, кандидат медичних наук Тетяна Романюк. – Ця ягода як цілюще джерело у великій кількості наповнена антоціанами. Вони мають властивості покращувати кровопостачання сітківки ока. А ще, крім цього, здатні відновлювати пошкоджені ділянки й так само позитивно впливати на гостроту зору.

На сітківці ока є величезна кількість світлочутливих клітин-рецепторів. Ці клітини містять зоровий пігмент (родопсин), це світлочутливий складний білок. Його робота полягає в поглинанні кванта світла. Коли в організмі бракує речовин, необхідних для відтворення нових молекул родопсину, тоді світлочутливість очей знижується. Настає втома та розлад зору. Але наукові дослідження засвідчують, що ягоди чорниці загострюють зір, знімають напругу після тривалого сидіння за комп’ютером та роботи при тьмяному штучному освітленні.

Не стоїть осторонь такої профілактики й фармакологія, що пропонує готові лікарські препарати на основі чорниці, де концентрація речовин, корисних для очей, перевищує природну в сотні разів: прийом лише однієї дози рівнозначний вживанню 1-2-х кілограмів свіжих ягід. У результаті регулярного прийому цих ліків відновлюється зоровий пігмент родопсин, поліпшується кровопостачання очного дна.

Особливо хочу наголосити на вмісті в чорниці вітаміну В2, який бере активну участь у створенні зорового пігменту. Він також сприяє захисту ока від зайвого впливу УФ-променів. Зміцненням стінок судин «займається» вітамін рутин, який є в ягодах чорниці в достатній кількості. А от сповільнити розвиток такого грізного захворювання очей, як катаракта допоможе наявність у ній вітаміну С.

Серед продуктів корисних для очей, особливе місце належить рибі. Практично всі її види у своєму складі містять полі-ненасичені жирні кислоти, зауважує лікарка. Вони позитивно позначаються на роботі всіх органів та систем і на функціонуванні зорового аналізатора зокрема. Але перевагу краще віддати свіжій рибі або законсервованій у томатному соусі чи олії. Серед корисних для зору видів риб – тунець, макрель, оселедець, лосось, скумбрія. Якщо щодня збагачувати свій раціон хоча б 200 грамами цієї риби, то ваш організм отримає всі необхідні йому кислоти.

Відомо, що серед овочів броколі використовують як дуже корисний продукт у боротьбі з багатьма захворюваннями. Але не всі знають, що броколі має здатність не лише покращувати зір, але є одним з природних засобів у профілактиці катаракти, бо ця овочева рослина родини капустяних багата на вітамін С. Для кришталиків очей цей вітамін справді необхідний. У броколі міститься низка особливих речовин, що захищають клітини сітківки від впливу вільних радикалів. Коли ж організму не вистачає такого елемента, як цинк, то в їжу рекомендують додавати бобові. Велику кількість цинку можна почерпнути в квасолі, горосі, сочевиці. Саме цинк відповідає за те, щоб печінка виділяла необхідний очам вітамін А. Від достатньої кількості цинку буде залежати стан сітківки ока. В цих овочах також висока концентрація клітковини, заліза, магнію, кальцію та фолієвої кислоти. Позитивний вплив на зір чинять овочі й фрукти яскравого помаранчевого відтінку. Серед них варто виділити моркву, гарбуз, солодкі сорти картоплі, манго, батат, абрикос. Усі ці продукти насичені каротином. Такі рослинні продукти здатні усунути синдром надмірної сухості очей. Вони також ефективно захищають сітківку ока від вікових змін. Якщо вживати ці продукти систематично, то ваші очі будуть швидше адаптовуватися до темряви та сутінок, а також пристосовуватися до умов неякісного освітлення.

Смачні та корисні рецепти

Білковий салат для виведення рідини та зменшення набряків.

Куряче філе відварне – 200 грамів, кальмари – одна банка консервованих, два білки, зелень, натуральний йогурт, спеції за смаком. Все ріжемо смужками й салат готовий…

Морепродукти у сирному соусі

Морепродукти відварити в підсоленій воді з цибулиною та лавровим листком. Обсмажити на 1 ч.л. оливкової олії цибулину, додати морепродукти, склянку кефіру, тушкувати до готовності. Додати спеції, лимонний сік, часник (за бажанням).

Сирний соус. Змішати сир (100 г) із содою (пів ч.л.), почекати 30 хв., розплавити в мікрохвильовці, додати 3-4 ст.л. молока, пів ч.л. гірчиці, 1 ст.л. соєвого соусу, приправи, зелень.

Лариса ЛУКАЩУК