Мандарини: плід насолоди й здоров’я

Так і приваблюють нас своїм помаранчевим кольором ці заморські фрукти. Очі розбігаються від розмаїття сортів і цін. Можна купити дуже солодкі мандарини або з легкою кислинкою. Вони є одними з найбільш популярних цитрусових фруктів. Це не лише дуже смачний, але й корисний продукт, що містить безліч якостей. За вмістом вітамінів, цінних кислот і мікроелементів його можна віднести до групи рекордсменів. У мандарині містяться вітаміни С, А, D, групи В і низка мікроелементів – калій, натрій, магній, кальцій, залізо.

Проте лікарі нагадують: цей цитрус протипоказаний людям, що страждають на виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки й не рекомендують хворим на гастрит з підвищеною кислотністю шлункового соку. Це викликано тим, що кислота, яка входить до складу мандарину, доволі агресивно подразнює слизову оболонку шлунку й товстого і тонкого відділів кишківника.

З обережністю його слід вживати людям схильним до алергічних захворювань, а особливо дітям. Він може викликати висипання на шкірі, свербіж, а також розлади шлунково-кишкового тракту. Розлади з боку травної системи можуть виникати також унаслідок звичайного переїдання цього продукту. Дитині можна починати давати мандарини не раніше періоду, коли вводять до раціону нові продукти, тобто однорічного віку. Але починати з дуже малих порцій. Скажімо, давати крапельку соку в напій або маленьку мандаринову частинку. Якщо розладів не сталося, то надалі можна поступово збільшувати дозу до 1-2 плодів на день.

Купуючи мандарини, простежте, щоб їх шкірка була непошкодженою, а також без тріщин, викликаних обмороженням, без ознак гниття та інших змін. Фрукти не повинні мати сторонній запах і присмак. Ні для кого не є таємницею, що під час вирощування фрукти підлягають обробці певними видами пестицидів, агрохімікатів. І щоб потрапити на наші ринки, вони долають чималий шлях. А отже, щоб при їх транспортуванні не допустити псування, висихання та прискореного дозрівання, застосовують певний температурний режим і, звичайно, хімічні реагенти. Відомо також, що мандарини проходять знезараження, щоб захистити їх від середземноморської плодової мушки. Адже щоб пройти розмитнення, такий товар повинен бути вільним від карантинних організмів. Залишки цих хімічних реагентів можуть спричинити негативний вплив на здоров’я людей. Змити ці речовини з фруктів дуже важко. До того ж вони можуть залишатися на руках. Як себе захистити?

Для зменшення можливого негативного впливу на здоров’я людей засобів хімізації, які використовують для обробки цитрусових, радимо не вживати їх у надмірній кількості за один прийом, а перед вживанням обдати окропом.

Лілія ЛУКАШ