Квашена капуста не лише дуже смачна й здатна прикрасити будь-який пісний стіл, підвищити апетит кожного, вона ще й цілюща, тому їсти треба її побільше, ретельно розжовуючи, тоді ясна завжди будуть міцними та здоровими.
Квашену капусту готують методом ферментації за допомогою молочнокислого бродіння. Бактерії починають розмножуватися в ній, поглинаючи вуглеводи. Завдяки активності бактерій, що розмножуються та поглинають вуглеводи, капуста насичується корисними речовинами, органічними кислотами, так само, як під час закваски йогурту. Смак капусти стає кислим, а термін зберігання збільшується до кількох місяців.
Завдяки пробіотикам, які виробляє капуста під час ферментації, покращується загальний стан мікрофлори кишківника. Вона захищає від токсинів, запалення та шкідливих мікроорганізмів, клітковина, якої багато в овочі, ефективно запобігає закрепам. Користь квашеної капусти для печінки насамперед у тому, що вона підтримує водно-сольовий баланс в організмі на рівні, що зменшує згубну дію алкоголю. Вітамін С, на який багатий цей овоч, та корисні для роботи травної системи бактерії рятують організм від інтоксикації шкідливими речовинами. Бактерії, що містяться у квашеній капусті та інших ферментованих овочах, покращують засвоєння заліза, збільшуючи його біодоступність. Пробіотики, які містяться у ферментованій їжі, впливають на роботу мозку та нервової системи, покращуючи настрій та сприяючи лікуванню депресивних симптомів.
Дослідження китайських вчених показало, що стан мікрофлори кишківника впливає на ризик розвитку хвороби Альцгеймера, а пробіотики здатні знизити ймовірність її розвитку. Вітамін С, якого багато у квашеній капусті, бере участь у виробленні лейкоцитів, стимулює регенерацію клітин та утворення колагену, необхідного для пружності шкіри та багатьох інших тканин. Вітамін К регулює виробництво білків, що викликають їхню мінералізацію. Марганець, калій, фосфор і магній роблять кістки міцнішими.
Квашена капуста – чудове джерело вітаміну С, запобігає погіршенню стану здоров’я у вагітних, бореться з токсикозом, допомагає в разі менопаузи. Квашена капуста чудово годиться для підтримки здоров’я шкіри, допомагає позбутися прищів, ефективно загоює рани та усуває синці. Присутні у квашеній капусті токоферол і вітамін А розгладжують зморшки, роблять шкіру підтягнутою та еластичною, вирівнюють тон обличчя, прискорюють регенерацію тканин. Квашена капуста робить волосся сильнішим. Нікотинова кислота, яка міститься в ній, сприяє зміцненню волосся та нігтів, усуває ламкість волосся, проблему кінчиків, що січуться. Молочна кислота, що міститься в квашеній капусті, має антибактеріальний ефект і перешкоджає виникненню лупи, запобігає випадінню волосся. Квашена капуста покращує чоловіче здоров’я, підвищує потенцію. Сік квашеної капусти є відмінним засобом боротьби з похміллям. Він сприяє розпаду етилового спирту та виводить його з організму, усуває головний біль і загальне нездужання.
Чим шкідлива квашена капуста
Головна небезпека квашеної капусти – високий вміст солі, яку використовують під час приготування цього продукту. Надлишок солі призводить до затримки води в організмі та набряків, підвищує тиск, збільшує ризик сечокам’яної хвороби та інших захворювань нирок, інфарктів та інсультів. Ще один недолік цього продукту – велика концентрація гістаміну. Саме ця речовина викидається у кров в разі алергії. Через це квашена капуста збільшує ризик реакцій на інші продукти. У квашеній капусті містяться продукти бродіння, які утворюють молочну та оцтову кислоти. Комбінація цих кислот та клітковини, що міститься в капусті, призводить до підвищеного газоутворення. Квашена капуста заборонена в період грудного вигодовування, вона може викликати коліки у новонародженого. Квашену капусту не рекомендують людям з підвищеною кислотністю шлунку, із захворюваннями підшлункової залози, в разі загострення гастриту та наявності виразки шлунку, при нирковій недостатності, при конкрементах у жовчному міхурі. У великій кількості вона здатна спричинити діарею.
Маски краси з квашеної капусти
Вугри для підлітка, безсумнівно, – це велика біда, а для жінок – серйозна неприємність у будь-якому віці. Щоб позбутися цієї проблеми, треба поставитися до неї з повною серйозністю. Слід вилучити з харчування жирне, вуджене, солодке. Більше вживати продуктів, багатих на клітковину, в тому числі квашену капусту, овочі, фрукти, кисломолочні продукти. Крім того, рекомендують щодня вмиватися з милом і протирати обличчя спиртом (саліциловим, камфорним тощо). Але ще корисно робити маски з квашеної капусти. Її щільно накладають на розпарене обличчя, накривають серветкою й тримають протягом 30 хвилин.
А маски з капустяного розсолу стануть у пригоді тим, хто хоче трохи освітлити веснянки. Треба змочити в ньому серветку й накласти на обличчя. Через 10 хвилин зняти, а шкіру помити водою.
Підготувала Лілія ЛУКАШ