Кабачки повертають молодість

От що найкраще вродило цього літа, то кабачки. Їм ні дощ не завада, ні сонце не на шкоду. З блискучою шкірочкою, налиті життєдайним соком вони так і просяться до нашого столу. І недарма.

Корисність цього справді унікального овочу – в речовинах, що містяться в ньому й сприятливо діють на весь наш організм. Кабачок на 95 відсотків складається зі структурованої води. Ці плоди унікальні за своєю поживною цінністю: лише калій, що міститься в них, становить 238 мг на 100 грамів. У їх складі вітаміни В1 і В2, РР, С, Е, білки, цукри, вуглеводи, мінерали: залізо, мідь, натрій, фосфор, кальцій, магній, багато органічних кислот. Кабачки – один з найпоширеніших дієтичних продуктів, адже мають найнижчу калорійність: на 100 грамів кабачків лише 27 кілокалорій.

Кабачки використовують у дієтичному харчуванні, бо в них міститься мало клітковини й, відповідно, вони не подразнюють стінки шлунка. Приготовані з кабачками страви поліпшують роботу травного тракту, сприяють повнішому засвоєнню білка. Тим, хто страждає від захворювань жовчного міхура, підшлункової залози, шлунка, рекомендують споживати більше свіжих кабачків і страв, приготовлених з них. Речовини, які містяться в цьому овочі, не дають нагромаджуватися в організмі холестерину й перешкоджають ожирінню. До складу кабачків входить багато магнію та калію, які живлять серце. Завдяки залізу поліпшується склад крові, підвищується гемоглобін, унаслідок чого клітини організму отримують більше кисню, а отже, підвищується загальний тонус усього організму, його витривалість. Кабачки добре борються з набряками, виводять з організму зайву рідину, адже є добрим сечогінним засобом. Саме тому унікальний овоч має бути в харчуванні хворих, які страждають від серцево-судинних і ниркових захворювань, діабету, гіпертонії. Кабачки надають допомогу під час розвантаження печінки, коли відбувається застій жовчі. Вони також є гарним засобом у разі холециститу. Плоди добре виводять сіль, шлаки, токсини, допомагають очистити суглоби від зайвих сольових відкладень. Унікальний овоч завдяки вітамінам та антиоксидантам, які входять до його складу, сприяє збереженню імунітету та молодості нашого організму. Кабачки здатні поліпшити зовнішній вигляд шкіри й навіть запобігти появі передчасної сивини у волоссі. Їх застосовують як косметичний засіб у домашній косметиці – маска з кабачків для омолодження обличчя. Тому подбайте, щоб кабачки якомога частіше були у вашому раціоні.

Крем-суп з кабачків

500 г кабачків, 1 цибулина, 2 склянки води, 1 чайна ложка борошна, 25 г вершкового масла, 1 яйце, пів склянки кислого молока, багато зелені.

Кабачки поріжте кружечками, залийте водою й варіть на слабкому вогні до м’якості, перетріть через сито.

На вершковому маслі ледь підсмажте борошно. Додайте до кабачків. Розведіть суміш перевареною водою й поваріть 4-5 хвилин. Яйце збийте з кислим молоком, додайте в суп. Подавайте з дрібно нарізаною зеленню.

Салат із сирих кабачків «по-корейськи»

 2 кабачки, 2 морквини, зелень кінзи, гострий перець, 3-5 зубків часнику, 2-3 ст. л. яблучного оцту.

Порізати моркву тонкою соломкою (можна за допомогою спеціальної тертки для шаткування), посолити, додати гострого перцю до смаку, розчавлений часник, зелень кінзи, приправу для корейських салатів.

Кабачки теж порізати соломкою, але трохи товстіше, ніж моркву, якщо молоді, то прямо зі шкіркою, ледь присолити.

Перемішати кабачки, моркву, перець і зелень кінзи, додати приправу для корейських салатів, часник. Полити яблучним (виноградним чи винним) оцтом. Залити все киплячою олією (приблизно 5-6 ст. л.). Усе перемішати й дати постояти хвилин 10, а можна й не чекати, а їсти відразу.

Теплий салат з цукіні з бальзамічним оцтом

Цукіні (молодий, середнього розміру) – 1 шт., помідори – 2-3 шт., олія – 2 ст. л., морська сіль – до смаку. Для заправки: бальзамічний оцет – 3 ч. л., цукор на кінчику ножа, олія – 3 ст. л., часник – 2 зубки. Зелень для подавання.

Цукіні порізати невеликими скибочками, підсмажити до м’якості на пательні в олії, наприкінці посолити. Помідори порізати часточками. Часник пропустити через прес, влити олію, оцет, додати цукор, заправку збити. У великій мисці змішати із заправкою овочі, викласти в 2-3 тарілки й відразу подати до столу, посипавши свіжою зеленню.

Мариновані кабачки

Кабачки – 500 г, сіль – пів чайної ложки. Для маринаду: маслинова олія – 100 мл, оцет – 3 ст. л., мед – 2 чайні ложки, часник – 2-3 зубки, мелений чорний перець – до смаку, свіжа зелень – до смаку.

Кабачки помити й зрізати шкірку. Нашаткувати тонкими кружечками. Скласти в миску, посолити й залишити на 30 хвилин. Приготувати маринад. Часник пропустити через прес, змішати з маслиновою олією, медом, оцтом, перцем і дрібно порізаною зеленню. Чудово підійдуть кінза, базилік, острогін, кріп, петрушка. Маринад перемішати. Із кабачків злити рідину, що утворилася, відтиснути руками. Залити маринадом, перемішати. Поставити до холодильника до ранку. За цей час можна кілька разів перемішати.

Підготувала Лариса ЛУКАЩУК