Головний біль є поширеним у людей різних вікових груп та з різним станом здоров’я. Він може виникати без видимих причин, супроводжуватися іншими симптомами та значно погіршувати якість життя.
Мігрень є одним з варіантів періодичного головного болю, до сімейних лікарів та неврологів часто звертаються такі пацієнти. Відомо, що майже один мільярд людей відчувають напади мігрені, що робить її третьою за поширеністю хворобою та найпоширенішим неврологічним станом у світі. Результати досліджень останніх десятиліть демонструють, що їжа та харчування впливають на розвиток мігрені. А певні продукти та харчові звички здатні запобігти нападам мігрені або зменшити їх частоту та важкість.
ОСОБЛИВОСТІ МІГРЕНІ
Епізоди мігрені відрізняються від звичайного головного болю. Вони, як правило, тривають довше, є болючішими та мають більш виражені фізичні наслідки. Під час нападів люди можуть відчувати нудоту, проблеми із зором, надзвичайну чутливість до світла, запахів і звуків, поколювання та оніміння в руках і ногах. Біль за мігрені може бути як з одного боку голови, так і з обох.
Деякі люди відчувають ауру мігрені, попереджувальну ознаку того, що станеться напад. Зокрема, це спалахи або іскри світла, поколювання в тілі, труднощі з чіткою розмовою або пошуком потрібних слів (транзиторна афазія). Мігрень може виникати у будь-якому віці, у тому числі в дитячому та підлітковому віці. Найчастіше це захворювання буває у людей від 18 до 44 років. Приблизно три з чотирьох осіб, які страждають на мігрень, є жінками. Майже 90 відсотків людей з мігренню мають сімейну історію захворювання. Провокують мігрень стрес і хвилювання, гормональні зміни, певні ліки або надмірне вживання ліків, у тому числі гормональні контрацептиви, стероїди та знеболювальні, які відпускають за рецептом, погана якість сну або розлад сну (безсоння, апное), зміни погоди.
Певні хімічні речовини в їжі можуть спровокувати напади мігрені. Наразі не існує певного переліку продуктів або напоїв, які викликають або не викликають напад мігрені.
Продукти, які провокують мігрень
Багато людей стверджують, що деякі продукти та складники провокують у них мігрень.
До них належать:
– шоколад, ймовірно, через хімічну речовину бета-фенілаланін,
– продукти із високим вмістом нітриту натрію, як-от в’ялене м’ясо та хот-доги,
– глутамат натрію, що часто зустрічається в оброблених харчових продуктах,
– штучні підсолоджувачі, особливо аспартам,
– тирамін, хімічна речовина, що міститься в ферментованих продуктах, витриманих сирах і деяких видах свіжоспеченого хліба,
– алкогольні напої (вино та пиво).
Проте деякі дослідження вказують на те, що проблема не в їжі. Натомість справжньою причиною може бути тривалий голод і тяга до їжі. Значні перерви між прийомами їжі можуть призводити до зниження рівню цукру в крові. До того моменту, як щось з’їдять, уже занадто пізно – напад мігрені стався.
Іншою можливою причиною може бути температура їжі. Споживання занадто гарячого або занадто холодного здатне спровокувати напад мігрені.
Замінити оброблені продукти на необроблені є універсальною порадою, хоча її й важко дотримуватися. Якщо вважаєте, що такі харчові добавки, як штучні ароматизатори, підсолоджувачі або консерванти, можуть провокувати у вас мігрень, намагайтеся уникати їх у вашому меню.
Існує припущення, що кофеїн може бути спусковим механізмом для нападів мігрені. Насправді він спроможний навіть допомогти, принаймні в обмежених кількостях. Кофеїн є активним складником кількох ліків проти головного болю, тому варто уважно читати інструкції на фармакологічні препарати. Дослідження також показують, що кофеїн здатен полегшити стан у гострих ситуаціях. Але щоденне споживання кофеїну може зменшити його корисні ефекти. Краще обговорити питання його вживання з лікарем.
Зміни в харчових звичках здатні запобігти або зменшити частоту нападів мігрені
Наприклад, обмеження натрію та жиру або вибір продуктів з низьким глікемічним індексом. Рекомендовано також спробувати харчування з низьким вмістом тираміну.
Доповнити власну дієту варто продуктами, багатими на магній. Дослідження показують, що магній може полегшити мігрень. Він міститься в темній листовій зелені, авокадо та тунці. Омега-3 жирні кислоти теж сприяють зменшенню. Їх джерелами є риба (скумбрія та лосось), насіння й бобові.
Можливо, це годиться не всім, але, відповідно до результатів низки досліджень, кето-дієта зменшує напади мігрені. Вона передбачає споживання продуктів з низьким вмістом вуглеводів і високим вмістом жиру (морепродукти, некрохмалисті овочі та яйця). Але будьте обережні: деякі кетогенні продукти можуть навпаки провокувати напади мігрені. Обов’язково порадьтеся з лікарем або дієтологом, перш ніж переходити на таке харчування.
Щоб полегшити напади мігрені, деякі люди намагаються дотримуватися елімінаційної дієти. Такий тип харчування виключає з раціону цілі групи харчових продуктів. У деяких випадках це завдає набагато більше шкоди, ніж користі. Недоліком елімінаційної дієти є довгостроковий негативний ефект дефіциту поживних речовин. Важливо не починати будь-яку дієту, попередньо не порадившись зі своїм лікарем або дієтологом. Вони порекомендують правильні зміни в харчуванні, щоб ви могли безпечно покращити своє здоров’я.
Як впоратися з болем?
Допомогти впоратися з болем можуть лікарські засоби, які мають знеболювальний та протизапальний ефект, їхній прийом обов’язково треба узгодити з лікарем. Можуть також розглядатися ін’єкції ботулотоксину або використання нейромодуляторів. Деяким людям допомагає відпочинок у темній тихій кімнаті. На голову можна покласти холодний компрес, що створює ефект оніміння. Серед природних засобів зазвичай рекомендують добавки маруни дівочої, магнію, вітаміну B2 (рибофлавін). Порадьтеся зі своїм лікарем, перш ніж будь-які нові дієтичні добавки з’являться у вашому раціоні, адже можлива взаємодія з іншими препаратами.
Якщо у вас мігрень або ви вважаєте, що у вас є симптоми мігрені, зверніться до лікаря. Щоб поставити правильний діагноз, який є ключем до лікування, вам можуть запропонувати зробити аналізи крові та інструментальні дослідження. Корисно вести харчовий щоденник (у тому числі світлини страв і напоїв), щоб відстежувати продукти, які можуть бути провокаторами мігрені, а також ті, які, на ваш погляд, допомагають. Такий щоденник може допомогти при розробленні індивідуального плану лікування та індивідуальних модифікацій дієти.
Якщо напади мігрені впливають на ваше психічне здоров’я, запишіться на прийом до терапевта або психолога.
Олег ШВЕЦЬ,
голова правління дієтологів України