Що лише не вигадує краща половина людства, щоб продовжити молодість. Хтось активно починає займатися спортом, комусь здається, що тільки ін’єкції краси допоможуть, а дехто вдається й до цілком радикальних дій – пластичних операцій. Але вік, як мовиться, бере своє – на шкірі з’являються зморшки, вона стає не такою пружною, як раніше, та й узагалі власне відображення в дзеркалі вже не тішить. Чи є засоби протистояти старінню, з’ясовували у фахівчині – професорки курсу дерматовенерології Тернопільського національного медичного університету ім. Івана Горбачевського, членкині Американської академії дерматології Світлани Галникіної.
– Світлано Олександрівно, як допомоги нашій шкірі та й узагалі організму, щоб трішечки загальмувати старіння?
– Усім відомо, що старіння шкіри неминуче й відбувається воно через гальмування з віком біологічних процесів в організмі. Цей тип старіння, зумовлений генетикою, називають «хроностарінням» і протистояти йому справді доволі складно. Але на процес старіння впливає кілька механізмів як, скажімо, фотостаріння, коли змінюється структура шкіри під впливом сонячних променів. А є ще глікостаріння – це погіршення стану шкіри через нагромадження кінцевих продуктів глікації. Отож вік – важливий, але ми не можемо жодним чином на нього вплинути, натомість зменшити згубну дію інших чинників, зокрема таких, як глікація, в наших силах.
– Але спочатку, гадаю, варто з’ясувати що ж таке – глікація. Для багатьох наших читачів термін новий та не цілком зрозумілий…
– Глікація – це спонтанна неферментативна реакція вільних відновних цукрів з вільними аміногрупами білків, ДНК і ліпідів. Молекули цукру вступають в реакцію з білками, в результаті чого утворюють «зшивання» та втрачають функціональність. Тому глікостаріння іноді називають «солодкою старістю». Внаслідок утворюються кінцеві продукти глікації. Вони називаються AGE – уповільнюють обмінні процеси та пришвидшують старіння шкіри. Негативні наслідки AGE пов’язані з їх здатністю активувати окислювальний стрес і запалення. Процес глікації призводить до зміни структури та функції білка – зокрема, колагену. Через це порушується еластичність судин, шкіри й сухожиль. По суті, глікація впливає на всі структури та системи організму. Але її вплив на шкіру найбільш очевидний – глікація підсилює прояви старіння, стимулює зморшки, пігментацію й втрату тонусу. Витончення, знебарвлення, втрата еластичності, тьмяність, темні кола під очима, загальний втомлений вигляд – це також прояви глікації. Тому дуже важливо почати боротьбу з глікацією якомога раніше, щоб запобігти пошкодженню підшкірних тканин, що захищають шкіру, а також втраті її еластичності та пружності.
– Логічно виникає питання – як саме з цим боротися?
– У найкращих традиціях превентивної медицини – комплексно. Протистояти глікації допоможуть зміни харчової поведінки, заняття спортом та використання космоцевтики.
Розпочнімо з харчування, бо дотримання дієти відіграє особливу роль у протидії глікації. В процесі глікації принципове значення має цукор. Обмеживши його вживання, ми природнім шляхом загальмуємо «склеювання» волокон колагену. Крім того, цукор підтримує запальні процеси в організмі. Їх викликають також кінцеві продукти глікації, тому комбінація цих чинників може лише посилити запалення. Це не буде для користі організму. Тому дайте собі слово не вживати простих вуглеводів, які здатні швидко підвищувати рівень глюкози в крові, а саме: печива, цукерок, тістечок і тортів, газованих напоїв. Надавайте перевагу складним вуглеводам. Цілісні продукти з низьким глікемічним індексом зменшують ефекти глікостаріння. Звертайте увагу на способи приготування їжі. Смажені страви – джерело продуктів глікації. Краще готувати їжу на парі або відварювати.
Збагачуйте своє меню сирими овочами та фруктами. За рахунок вмісту антиоксидантів вони стримують глікацію. Зелений чай сприяє зменшенню глікації в організмі, тому, якщо хочете продовжити свою молодість – полюбіть його. Таким чином, різноманітний, повноцінний раціон з помірною кількістю цукру може істотно знизити шкоду, заподіяну глікованими молекулами.
Тепер перейдемо до спорту. Звісно, йдеться не про великий спорт, а звичні фізичні навантаження у вигляді занять в спортзалі, на тренажерах, а також фітнес, ранкові пробіжки, аеробіку та інше. Багато досліджень засвідчують їх здатність покращувати глікемічний контроль з подальшим зниженням AGE у тканинах у пацієнтів з діабетом та в людей похилого віку. У людей, які тренувалися протягом усього життя, зміст зшивання AGE у сухожиллях надколінника на 21% нижче, ніж у непідготовлених осіб того ж віку. Було зафіксовано також позитивний вплив регулярних фізичних вправ на нагромадження AGE в нирках. Регулярні фізичні навантаження сприятливо впливають на фізичну працездатність, гіпертонію, окислювальний стрес і ліпідний обмін. Зокрема, фізичні вправи пригнічують вироблення активних видів кисню та покращують активність антиоксидантних ферментів. Тому варто додати у спосіб життя помірні рухи – ходьбу, біг підтюпцем і легкі силові навантаження.
Сучасна професійна косметика також допомагає протистояти глікації. Оскільки глікостаріння взаємодіє з фотостарінням і підсилює його, то оптимальним рішенням буде використання сонцезахисних засобів з антиглікатаційним ефектом. За цим принципом розроблені цілі серії косметики. У складі засобів – протисонцеві фільтри та комплекси «Антиглікація». Можна обрати засоби, до яких входить екстракт шовкового дерева та карнозин. Карнозин – антиоксидант, здатний захищати ліпіди, білки та нуклеїнові кислоти від окислення. Він має захисний ефект проти деградації білків і старіння клітин. Екстракт шовкового дерева діє проти глікації за допомогою двох механізмів: запобігає початку процесу й нейтралізує в шкірі токсичні продукти обміну.
Отож дійте! Перегляньте свій раціон, оберіть найбільш прийнятне для вас заняття спортом, проконсультуйтеся, врешті-решт, з лікарем. Це найкращий шлях, аби продовжити молодість та залишатися в активному житті на тривалі роки.
Лариса ЛУКАЩУК
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!
Важливі показники, на які варто звернути увагу, мовлячи про глікацію, це – рівень глюкози в крові, індекс Нoma та глікований гемоглобін. Ці аналізи можна здати в будь-якій лабораторії.
Глюкоза – головне джерело енергії нашого організму. Її рівні регулює гормон підшлункової залози – інсулін. З роками тканини стають менш сприйнятливими до інсуліну й показники глюкози крові зростають. Аналіз крові на глюкозу – основний інструмент діагностики цукрового діабету. Якщо рівні цукру перевищують норму (3,9-5,9 ммоль/л), варто звернутися до ендокринолога.
Інсулінорезистентність – наслідок підвищених рівнів глікації. Метод, який визначає рівень сприйнятливості тканин до інсуліну, – це індекс Homa. Його нормальні показники – 0-2,7.