Весняна брунькотерапія

Більшість людей навіть не здогадується, що саме навесні бруньки містять неймовірно цілющий ефект. Недарма ж кажуть, що сила дерева – у бруньці. Її оздоровча дія в багато разів вища, ніж листя. Цілющий ефект триває всього кілька днів, отож встигніть наситити свій організм цими чудодійними дарами природи.

Почнімо з липи. Її подрібнені свіжі бруньки застосовують зовнішньо як болезаспокійливий, протизапальний та пом’якшувальний засіб у разі опіків, фурункулів, наривів, виразок на шкірі. Крім того, їх маринують і готують з них салати. Бруньки осики помічні за лихоманки, проносів, ревматизму, подагри, інфекційних захворювань. Для цього з них готують такий відвар: 1 ст. л. бруньок залити 1 склянкою окропу, кип’ятити протягом години, відстояти, перецідити й пити по 1-2 ст. л. тричі на день. З осикових бруньок готують також мазь, якою змащують опіки й геморойні шишки. Для приготування мазі 1 ст. л. висушених і розтертих на порошок бруньок просіяти через дрібне сито та змішати зі 100 мл олії.

Відвар бруньок сосни використовують як відхаркувальний, жовчогінний, сечогінний засіб, а також для поліпшення крові, за бронхітів, ревматизму та водянки.

Чудовим очисним засобом є бруньки смородини та порічок. Вони сприяють потовиділенню, мають сечогінні й жовчогінні властивості. З бруньок смородини готують вітамінний чай, який заварюють з розрахунку: 1 ч. л. висушеної сировини на 1 склянку окропу, настоювати 20 хв., перецідити. Для отримання оздоровчого ефекту бажано пити такий чай по 1 склянці двічі-тричі на день.

Тополині бруньки мають яскраво виражену бактерицидну, жарознижувальну та заспокійливу дію. Настоянку бруньок чорної тополі (осокора) п’ють у разі болю в шлунку, ревматизму. Для її приготування потрібно 1 ст. л. сировини залити 100 мл спирту, настояти 8-10 діб у теплому місці, перецідити. Приймати по 15-20 крапель тричі на день.

БЕРЕЗА-ЦІЛИТЕЛЬКА

Особливо широко в народній медицині застосовують березові бруньки, з яких готують відвари, настої, настоянки, мазі. Їх заготовляють ранньої весни залежно від погоди та території проживання, тому це може бути тоді, коли бруньки вже набрякли, але ще не розпустилися. Занадто ранній збір нераціональний, адже в бруньках ще не встигло нагромадитися достатньої кількості смолистих та запашних речовин. Зазвичай великі бруньки зрізують з гілок гострим ножем, а дрібні – разом з гілками. Гілки підсушують, обмолочують й лише після цього обривають з них бруньки. Для сушіння сировину розкладають тонким шаром у добре провітрюваних приміщеннях. Температура не повинна перевищувати 28 градусів, щоб максимально зменшити випаровування ефірних олій. Краще (хоча й довше) сушити за температури 10-12° С. Під час сушіння сировину слід часто перемішувати. Залежно від температури тривалість цього процесу може бути від одного до трьох тижнів. Зберігають сировину в полотняних торбинках або паперових пакетах чи в скляних банках. Тривалість зберігання два роки.

Виразка шлунка. 50 г березових бруньок залити 0,5 л 70% спирту або горілки. Настояти в темному прохолодному місці три тижні, періодично струшуючи вміст, перецідити, залишок відтиснути. Приймати по 20-30 крапель (1 ст. л.) тричі на день за 15-20 хв. до їди. Спиртова настоянка березових бруньок є чудовим ранозагоювальним засобом. Нею протирають шкіру за гнійних ран, пролежнів, різних форм екземи, невралгічного болю, міозитів, артритів, подагри, ревматизму – робити компреси на суглоби.

Кашель. Змішати 3 ст. л. потовчених березових бруньок зі 100 г несолоного масла, поставити на вогонь, довести до кипіння й поставити мліти на дуже слабкому вогні 1 годину. Перецідити, відтиснути, додати 200 мл меду, все добре перемішати. Приймати 4 рази на день до їди.

Артрит, біль у суглобах, ревматизм. Укласти шарами (1-1,5 см) у глиняний посуд 800 г свіжого несолоного масла й 400 г свіжих березових бруньок (перший та останній шари – масло), накрити, обмастити кришку тістом і поставити в духовку на 2-3 години, температура в духовці має бути 100 градусів С. Потім відтиснути, додати порошок камфори – 7 г, скласти в посудину, щільно закоркувати, зберігати в холодильнику.

Герпес. Залити 1 ст. л. березових бруньок 1 склянкою окропу й кип’ятити 15-20 хв. Настояти до охолодження, перецідити. Протирати цим настоєм уражені ділянки.

Застуда, грип. Залити 5 ст. л. розім’ятих березових бруньок 2 склянками горілки, настоювати в темному місці за кімнатної температури 40 днів, періодично струшуючи. Потім перецідити, додати 2 ст. л. меду, добре розмішати. Приймати по 1 ст. л. кілька разів на день за 30 хв. до їди. Настій березових бруньок: 10 г (0,5 ст. л.) сировини покласти в емальований посуд, залити 200 мл гарячої води, закрити кришкою й нагрівати на водяній бані 15 хв. Витримати 45 хв. за кімнатної температури, перецідити, відтиснути. Об’єм отриманого настою довести перевареною водою до початкового. Зберігати в прохолодному місці не більше 2 діб. Приймати теплим по 1/3-1/2 склянки двічі-тричі на день за 10-15 хв. до їди як сечогінний засіб у разі набряків серцевого походження та жовчогінний – у разі захворювань печінки й жовчних шляхів.

Проблемна шкіра: подразнення, прищі. Залити 1 ст. л. бруньок 1 склянкою гарячої води, варити на слабкому вогні 15 хв. Настояти 3 години, перецідити. Робити примочки та протирати шкіру обличчя.

Протипоказання. Березові бруньки слід вживати з обережністю, адже смолисті речовини подразнюють ниркову паренхіму. Не рекомендують їх використовувати й під час вагітності. Шановні читачі! Перед застосовуванням рецептів народної медицини слід переконатися у відсутності у вас протипоказань, а також порадитися зі своїм лікарем.

Лілія ЛУКАШ