Як позбутися зайвих кілограмів після святкувань

Новорічні та Різдвяні свята минули, а зайві кілограми та важкість у шлунку залишилися. Почасти після масної та надто калорійної їжі нашому організмові буває непереливки. Як відновити функції шлунково-кишкового тракту та оздоровитися, питали поради в спеціаліста-дієтолога, гастроентеролога Тернопільської університетської лікарні Лідії Негоди.

За словами фахівця, після тривалих новорічних застіль наш травний тракт потребує реабілітації, простіше кажучи, – очищення, а комусь і набраних за свята кілограмів не завадить позбутися. Для цього усі засоби помічні: легка, низькокалорійна їжа, трав’яні чаї, розвантажувальні дні на кефірі чи овочевих відварах і більше руханки, фізичних навантажень, не заборонено скористатися лазнею чи піти у сауну. Вихідні можна використати для прогулянок у лісі чи просто покататися на лижах або ковзанах.

Основне навантаження під час святкових частувань лягає на печінку. Адже це головний фільтр нашого організму, що очищує кров від багатьох отруйних речовин, які можуть потрапити до організму разом з їжею чи напоями. Вона ж виробляє жовч – зеленувато-жовту рідину, потрібну для гарного травлення. Щоб новорічні свята минулися легко, можна почистити печінку жовчогінними травами. У такий спосіб ви прискорите обмінні процеси, допомагаючи головному фільтру нашого організму підвищити свій потенціал і «працювати» краще. Вам знадобляться подрібнена на кавомолці розторопша (ця трава дуже добре поглинає токсини й відновлює печінку) та збір жовчогінних трав. Для збору візьміть по 2 ст. л. реп’яшку (парило звичайне), кропиви, польового хвоща, полину, надземної частини або кореня кульбаби, подрібненої шипшини, лепехи, м’яти, 3-4 ст. л. безсмертника (цмину піскового), 1 ст. л. жостеру. Потрібно буде приготувати печінковий чай. 2 ч. л. збору залити склянкою окропу, настояти накритим 15-20 хв. і пити теплим.

Застосування розторопші та печінкового чаю. Тричі на день за 1 годину до їди приймайте спершу 1 ч. л. подрібненої розторопші, запиваючи прохолодною водою. Потім випийте, не поспішаючи, півсклянки печінкового чаю. Можете скористатися цими засобами й у день свята, за дві години після застілля. Якщо з’явився метеоризм (здуття живота через гази в кишківнику), киньте до збору фенхель або кріп, якщо є біль або різі, додайте більше м’яти.

«Органи шлунково-кишкового тракту під час свят працювали в посиленому режимі, – каже Лідія Негода, – тому їм потрібно трохи відпочити. Ваш щоденний раціон має бути наповнений овочами, фруктами, нежирним м’ясом, добре вживати розмаїті олії – оливкову, лляну, горіхову. Можна додати у своє щоденне меню каші, вони багаті на вітаміни та мікроелементи, а ще їх організм легко засвоює. Крім того, вони поглинають продукти життєдіяльності нашого організму. Добре вживати варені та печені овочі. Готуйте свіжозварені вегетаріанські супи. Овочеві, круп’яні на овочевому відварі, молочні – з макаронами, борщі вегетаріанські. Нічого для заправки не підсмажуйте. Якщо готуєте страву з м’яса, то вибирайте нежирне, без сухожиль, з птиці – без шкіри. Яловичина, м’ясна свинина, кролятина, курчатина, індичатина – варені, запечені після відварювання. Страви з нежирних сортів риби (відвареної, запеченої після відварювання, цілим шматком чи у вигляді фрикадельок). А також знежирене молоко, кефір, ацидофілін, кисляк, напівжирний та нежирний кисломолочний сир. Усі ці продукти будуть помічні вашому організму.

Дуже важливо для очищення шлунково-кишкового тракту їсти салати із сезонних овочів – свіжої капусти, редьки, буряка, моркви. Хочу запропонувати рецепт салату, ефективного в очищенні кишківника: 300 г капусти (білокачанної), 100 г сирої моркви, 100 г сирого буряка і 100 г селери. Капусту дрібно пошинкувати, всі решта компонентів подрібнюють на дрібній тертці, змішуються. Салат не солять, заправляють оливковою або гірчичною олією. Якщо ж у вас проблеми з кислотністю шлунка – капусту замінюють на квашену, а буряк можна відварити. Ще один «салат-щітка» складається з двох яблук, відвареного буряка та зубчика часнику. Все подрібнюємо на тертці, заправляємо олією та споживаємо.

Добре діють на організм трав’яні збори та компоти із сухофруктів. Не забувайте про питний режим – півтора-два літра очищеної води слід випивати дорослій людині на добу, нагадує лікар. Найкраще пити негазовану воду, компоти, але без цукру. Добре сприяє відтоку жовчі відвар ягід шипшини, який можна пити майже всім, а також відвар з гілок малини чи ожини.

А от розпочинати якусь жорстку дієту одразу після новорічних застіль лікар не радить, бо ж до неї потрібно підготувати організм. Найкраще для цього підійдуть розвантажувальні дні, приміром, на яблуках, але з великою кількістю очищеної води. Можна спробувати очистити кишківник висівками. Через те, що у висівках багато клітковини, їх називають «віником» для кишківника. При додаванні води висівки сильно розбухають за рахунок клітковини, що не перетравлюється кишківником, і через збільшення обсягу, вони стимулюють перистальтику. Це механічне подразнення стінок викликає позиви до спорожнення кишківника. Крім того, висівки мають ще й жовчогінний ефект, що додатково активує травлення, абсорбує токсини й виводять шлаки, продукти життєдіяльності мікробів і залишки гниючої їжі. Висівки доступні, їх продають в аптеках і крамницях, недорогі та дуже легкі в застосуванні. Можна скористатися харчовою добавкою «Фібрент + йод», яку розробили науковці ТДМУ, та яка містить у великій кількості висівки. Споживати їх нескладно: тричі на день, приблизно за чверть години до прийому їжі, необхідно з’їсти дві столові ложки висівок, запиваючи їх достатньою кількістю води (від одної до двох склянок). Процедуру необхідно проводити протягом місяця, щодня, повторюючи таке місячне очищення щорічно. Але треба пам’ятати, що подібні очищувальні процедури можуть практикувати лише здорові люди, тобто, ті, в кого немає проблем зі шлунком, серцем та артеріальним тиском. Крім того, найкраще худнути допомагає фізичне навантаження, плавання. Можливо, сама вага й не зменшиться, але зайві сантиметри поволі будуть відступати.

Відновлювальна дієта на перловці

Перший день. Зварити перлову кашу на воді без солі, цукру й жиру. Вживати протягом дня кожні дві години, скільки зможете. Додатково можна з’їсти яблуко.

Другий день. Знову їсти відварену перловку, але вже з додаванням порізаних бананів. Лише два банани на день.

Третій день. Додати в перлову кашу 15 родзинок і 10 волоських горіхів. Останній прийом каші замінити 150 г нежирного сиру.

Четвертий день. Упродовж дня їсти перлову кашу та п’ять мандаринів. Увечері замість каші з’їсти 100 г нежирної відвареної яловичини.

П’ятий день. Їсти протягом дня перлову кашу та 200 г винограду. Після вечері замочити в склянці теплої перевареної води 1 ч. л. меду й випити розчин перед сном. Такий же напій приготувати заздалегідь на ранок наступного дня.

Шостий день. Зранку випити настій меду на воді та з’їсти дві кураги й два волоських горіхи. Впродовж дня вживати перлову кашу, а на вечерю – відварене яйце.

Сьомий день. Почати його з медової води, кураги й горіхів. Протягом дня – перловка, а на вечерю – два стиглих банани.

Восьмий день. Уранці випити медову воду з курагою та волоськими горіхами. Поснідати сиром. Протягом дня харчуватися помірно. Поступово переходити на режим звичайного харчування.

Тож, не лінуймося варити таку цілющу кашу, адже затрачений на її приготування час (що, до речі, є єдиним її мінусом, оскільки перлові крупи потребують тривалого замочування, а тоді варіння) – ніщо, порівняно з тим, яку користь ми отримаємо для власного здоров’я.

Лариса ЛУКАЩУК

Поділитися...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin