Яблука доспіли, яблука червоні…

Цей смачний та корисний плід, пов’язаний з історією Адама й Єви, став улюбленим інструментом чуттєвості в письменників, живописців, поетів. Розсипані на гілці дерева чи у величезному кошику з лози, червонобокі, лискучі, вони викликають чимало душевних емоцій. Хтось обирає їх елементом майбутнього полотна, комусь вони служать для підсилення емоційності вірша, а більшість смакує цим райським фруктом досхочу. Добре, що й цього року яблука щедро вродили у наших садах. Отож, яка корись цього фрукта для організму людини?

Це справжня скарбниця вітамінів і мікроелементів. Напевно, нашим далеким пращурам була відома цілюща дія яблук, інакше б вони не стали називати їх молодильними. Дослідження ж сучасних учених підтвердили мудрість наших предків: в яблуках було виявлено величезну кількість антиоксидантів і вітамінів, зокрема А та Е, які прийнято вважати вітамінами краси й молодості. Людина, яка регулярно вживає яблука, може не боятися передчасної появи зморщок. Крім того, лікарі встановили, що в разі вживання щодня двох яблук – можна вберегтися від більше, ніж 100 недуг. Навіть ризик виникнення хвороби Альцґеймера знижується в десятки разів, якщо з’їдати по одному яблуку на день.

До того ж ці диво-фрукти просто незамінні в раціоні ослаблених і хворих людей, адже вони ефективно очищають організм від шлаків і токсинів та згубно впливають на більшість збудників захворювань. Для профілактики застуди досить уживати по 2-3 яблука на день.

Також помічено, що яблучний сік знижує ризик виникнення раку підшлункової залози, запобігає розвиткові діабету, очищає судини від холестеринових бляшок. Останнє є чудовою профілактикою серцево-судинних захворювань: атеросклерозу, інсульту, інфаркту, гіпертонії тощо. Звісно, найкорисніші – свіжі яблука, проте й за термічної обробки ці фрукти здатні зберігати свою цінність. Зокрема, печені яблука хоча й втрачають деяку частину вітамінів, одначе набагато краще їх засвоює організм, що сприяє ефективнішому відновленню складу крові й лімфи, а також швидшому засвоєнню бактерій у кишківнику. Остання властивість особливо цінна для людей, яким зробили операцію на черевній порожнині. Загалом запечені яблука рекомендують людям, які страждають від закрепів, дисбактеріозу та проблем травлення. А в осінньо-зимовий період – час численних ГРЗ, ангін, ларингітів та інших захворювань горла й дихальної системи, ці ласощі полегшують кашель і біль у горлі.

Запечені яблука – це десерт для справжніх красунь, які піклуються про ідеальні параметри своєї фігури. Адже смачні й корисні, яблука містять мінімум калорій і при цьому сприяють виведенню з організму холестерину та зниженню зайвої маси тіла. До того ж пектин, який міститься в них, допомагає поліпшити колір обличчя та повернути шкірі молодість. Недарма здоровий рум’янець здавна порівнюють саме з наливним яблучком.

Яблука печені з горіхами та кишмиш

З промитих яблук вирізати серцевину, що поглиблення заповнити нарубаними горіхами та кишмиш, запекти в духовці. Запікати яблука краще на чавунній пательні або в керамічному посуді. Спечені яблука посипати цукровою пудрою та повернути на кілька хвилин в духовку.

Мармелад з яблук

Видаливши серцевину, яблука печуть у духовці та протирають через сито. В отримане пюре кладуть цукор і, часто помішуючи, варять на слабкому вогні до загустіння. Гарячий мармелад перекладають у гарячі слоїки й посипають зверху цукром. Коли мармелад охолоне, слоїки накривають пергаментним папером і зав’язують. Зберігають у сухому прохолодному місці. На 1 кг яблук беруть 500 г цукру.

Яблука, запечені з медом

1 кг яблук, родзинки, горіхи, цукор, мед, кориця, масло. Яблука очистити, вирізати серцевину, покласти їх у змащену жиром форму та заповнити сумішшю родзинок, горіхів, меду й спецій. Полити кожне яблуко яблучним соком, покласти на нього шматочок масла, форму помістити в духовку. Запечені яблука подати в сиропі, що залишився у формі після запіканки.

Повітряний пиріг з яблук

Яблука (найкраще антонівські) обмити в холодній воді, розрізати на кілька частин, видалити насіння, покласти на пательню, підлити трохи води й запекти в духовці. Печені яблука протерти крізь сито, в отримане пюре всипати цукор і, помішуючи, варити, доки пюре не загусне та не перестане стікати з ложки. Яєчні білки влити в каструлю, добре охолодити й збити віником до утворення густої піни. У збиті білки покласти гаряче пюре та добре вимішати. Приготовлену масу викласти у вигляді гірки на змащену маслом пательню, поверхню згладити лезом ножа та поставити на 10-15 хвилин у духову шафу, щоб пиріг підрум’яниться й піднявся. Щойно пиріг буде готовий, його треба подавати, інакше осяде. Подають пиріг у тому ж посуді, в якому випікався, зверху посипають цукровою пудрою. Окремо до пирога можна подати холодне кип’ячене або пастеризоване молоко чи вершки. Замість яблук можна взяти готове яблучне пюре або яблучний соус. На шість яєць (білки) – 1 склянка цукру, 300 г яблук, 2 ст. ложки цукрової пудри.

Лілія ЛУКАШ