Що допоможе зміцнити імунітет

Щоб зміцнити своє здоров’я й ефективно протистояти недугам, дуже важливо збагачувати організм корисними речовинами. Які із сезонних овочів, фруктів та ягід найкраще обрати, щоб активізувати свій імунітет та як протистояти недугам, з’ясовували у фахівця – заступника директора Тернопільського обласного лабораторного центру Юрія Дементьєва.

– Виноград, яблука, груші, горобина, шипшина, глід, калина, журавлина, гарбузи, морква, буряки, волоські горіхи та багато чого іншого є справжніми природними ліками, – каже Юрій Дементьєв. – Ці продукти допомагають підтримувати імунітет в активному стані. Тому повинні бути у вашому меню щодня.

– Які ж саме вітаміни й мінерали допомагають зміцнити імунітет? Звичайно, це аскорбінова кислота, а також вітаміни А, В1, В2, В9, марганець, цинк, магній. Де ж знайти ці цінні речовини? Вітамін С, скажімо, містить шипшина, обліпиха, капуста усіх сортів, цитрусові. Чи не всі сорти яблук багаті на вітамін С, а цей антиоксидант, як добре відомо, зміцнює імунну систему. Зимові сорти яблук зберігають свої чудові смакові якості та вітаміни до самої весни. А ще вони містять В1, В2, Е, РР, фолієву кислоту, велику кількість мінеральних речовин, найбільше, звісно, заліза. Не слід забувати й про груші, які насичені рідкісними ефірними оліями та біологічно активними речовинами, що сприяють підвищенню імунітету й здатності боротися з інфекціями, запальними процесами й навіть депресією. Їх рекомендують їсти в разі підвищеної стомлюваності, прискореного серцебиття, спричиненого значними фізичними навантаженнями. Свіжі груші регулюють травлення, їх добре засвоює організм. Приміром, відвар сушених груш народна медицина рекомендує пити в разі лихоманки, застуди, проносів, кашлю.

Ще один корисний дарунок осені – гарбузи. У них міститься рідкісний вітамін Т, а також вітаміни А, С, Е і групи В. Гарбуз зміцнить імунітет, поліпшить травлення. Із нього можна приготувати каші, супи, запіканки, рагу, пироги, салати, різноманітні десерти. Не варто оминати своєю увагою й капусту, буряки . Будь-який вид капусти дуже корисний для імунної системи. Зимові сорти білоголовкової капусти зберігатимуться досить довго, не втрачаючи своїх цілющих властивостей, зокрема, рідкісного вітаміну U, який дуже помічний у разі виразки шлунка й дванадцятипалої кишки, коліту, гастриту, млявості кишківника. Багата капуста й на вітамін С. Один з головних борців з депресією та нудьгою – буряк. Він насичує організм вітамінами А, С, В, Е, Р, РР та мікроелементами – залізом, магнієм, калієм, кальцієм і молібденом. А за вмістом йоду буряки взагалі є чемпіоном серед овочів.

А ще лікар радить більше їсти цибулі та часнику. Ці овочі містять фітонциди, що пригнічують розвиток патогенних мікроорганізмів. Їх обов’язково треба додавати до свого раціону. Тим більше, що часник навіть при тепловій обробці не втрачає своїх властивостей. Вживати овочі та фрукти Юрій Дементьєв радить в свіжому вигляді, тобто, готувати салати, смузі, коктейлі та закуски. Але це не завжди можливо, бо деякі люди мають проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Тому можна їх запікати, тушкувати або варити. Корисні рагу та запіканки, теплі салати й супи. Що стосується фруктів, їх теж можна запікати або готувати корисні і смачні десерти з найменшим використанням жирів і цукру. Звісно, не варто забувати й про цілющі напої, особливо з медом, який містить величезну комору цінних речовин. Це неорганічні та органічні кислоти, вітаміни, мінерали, фітонциди, ароматичні речовини, білок, амінокислоти й багато іншого. Мед має імуномодулюючу та протизапальну дію, є природним антибіотиком.

Багато трав також допомагають зміцнювати й підтримувати імунітет. Найкорисніші з них – ромашка, м’ята, звіробій, липовий цвіт, ехінацея, меліса, а також листя малини, смородини, суниці, вишні, волоського горіха.

І обов’язково запасіться прянощами. Корінь імбиру, кориця, гвоздика, куркума, розмарин можна сміливо вживати, щоправда, якщо у вас немає алергії на ці спеції. Можна приготувати з лікарських трав чаї, настої та відвари. А до них додавати різні спеції. Наприклад, чай з м’ятою, ромашкою й звіробоєм або напій з кореня імбиру з корицею та листям смородини. Варіантів безліч, можна легко знайти напій на свій смак. Мед Юрій Дементьєв радить додавати в готові напої. Чай або настій повинен бути не дуже гарячим, інакше мед не лише втратить свої корисні властивості, але й може нашкодити здоров’ю, бо є наукові дані, що в гарячому напої з медом утворюється шкідлива речовина – оксиметилфурфурол.

Спеції ж можна просто додавати в різні страви. До прикладу, розмарин чудово поєднується з м’ясом та овочами, куркума – з рисом, кориця – з молочними стравами. Такі добавки теж будуть корисні для здоров’я та імунітету.

Дуже важливо достатньо часу проводити на свіжому повітрі. Можна вирушати на прогулянку вранці, гуляти ввечері перед сном або просто пройтися кілька зупинок пішки.

Вітамінний рецепт

Журавлинний морс. Ягоди – 1 склянка, цукор – півсклянки, вода – півтора літра. Ягоди перетерти, відтиснути з них сік. Переварити воду, додати в неї вичавки з ягід і ще трохи потримати на вогні. Потім перецідити, додати відтиснутий сік і півсклянки цукру, перемішати та остудити.

Поділитись:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page