Шаурма: смачно, але чи безпечно?

Спеціалісти Тернопільського обласного лабораторного центру щоденно аналізують рівень захворюваності краян згідно з первинними терміновими повідомленнями. Щотижня оцінюють й результати епідрозслідування всіх випадків захворювання стосовно джерела інфекції, ймовірних факторів передачі, умов, що сприяли їх виникненню. Так, за результатами епідрозслідування випадків гострих кишкових інфекцій серед ймовірних чинників їх передачі фігурує шаурма, придбана в торгівельній мережі обласного центру.

Стріт-фуд або вулична їжа – це те, що люди купують, поспішаючи, пересуваючись з одного місця в інше, – каже лікар з гігієни харчування Ольга Білинська. – Особливість стріт-фуду – це низькі ціни на виріб, який собі може дозволити купити будь-яка зголодніла людина. Як відомо, це й улюблена їжа студентів на перервах, бо швидко. Нині на вулицях наших міст чи не на кожному кроці можна побачити ятки, автопричіпи, де продають таку їжу швидкого приготування – шаурму, гамбургери, паніні, хот-доги та інші. Здавалося б і справді зручно, адже швидку гарячу їжу готують упродовж кількох хвилин. Але, як правило, покупець бачить лише верхівку підводного айсберга всього кулінарного процесу. То де ж криється небезпека неякісної та небезпечної продукції?

Пані Ольга розповіла, що зазвичай у таких закладах не створені побутові та санітарно-гігієнічні умови для приготування їжі. До таких маленьких торгівельних закладів харчування не підведене водопостачання та каналізація. Готують їжу з порушенням технологічного процесу, адже недостатньо приміщень, технологічного та холодильного обладнання, інвентаря. Продавці та кухарі в одній особі часто не дотримуються умов щодо гігієни й торгівельного обладнання. Невідомо чи продавці проходять медогляд, як виконують правила особистої гігієни, якщо відсутні умови для цього. А чи безпечні продукти, які використовують для приготування вуличної їжі? Втім, їсти чи не їсти такі наїдки, особиста справа кожного.

– У межах нинішніх повноважень спеціалісти ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» лише під час епідрозслідування випадків гострої кишкової інфекції здійснюють відбір продукції для проведення лабораторних досліджень на відповідність її вимогам нормативно-технічної документації задля встановлення ймовірного джерела інфекції, – каже фахівець. – Згодом про результати такого розслідування інформують зацікавлені служби.

Ольга Білинська розповіла про методи профілактики кишкових інфекцій, особливо літньої пори, пояснила, як уникнути розладів шлунково-кишкового тракту. Найперше не треба купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі, а в торгівельній мережі. Звертати увагу на кінцеві терміни придатності продукту. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання – річки, озера, підземних джерел, поверхневих джерел водопостачання тощо, а питну воду купувати в герметично упакованих ємкостях або з централізованих джерел водопостачання. Ще одним чинником ризику може стати купання в брудній стоячій воді. Тому влітку краще відпочивати у спеціально відведених місцях, приміром, на облаштованих пляжах або інших місцях для відпочинку. Під час купання у відкритих водоймах намагатися не ковтати воду.

Також дуже важливо дотримуватися умов приготування страв, особливо це стосується м’ясних наїдків і продукції, виготовленої з яєць. Тільки достатня термічна обробка продуктів може запобігти виникненню захворювання. Не допускати контакту між сирими та готовими харчовими продуктами, адже зараження може відбутися внаслідок прямого доторкання, скажімо, коли сира тушка птиці лежить поруч з вареною. Або ж через кухонне начиння, до прикладу, ніж, яким спочатку різали сире м’ясо, а потім варене. Тому необхідно мати окремі кухонні дошки для обробки сирого м’яса та риби, сирих овочів та вареного м’яса і риби, для хліба та інших готових продуктів. Дотримуватися умов зберігання продуктів, які швидко псуються, – в холодильнику за температури від +2 град. С до +6 град. С. Обов’язково мити руки перед приготуванням їжі та перед її вживанням, а також після кожного відвідування туалету. Перед вживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити проточною водою з крану, а фрукти, призначені для дітей, ще й обдати окропом. Готуйте їжу безпосередньо перед її вживанням, обмежіть, хоча б на літній час, приготування багатокомпонентних страв, особливо салатів, заправлених майонезом. Якщо ж виникли перші ознаки захворювання – слабкість, головний біль, відсутність апетиту, підвищення температури тіла, нудота, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення, негайно зверніться до лікаря.

Лариса ЛУКАЩУК

Поділитися...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin