Чорноплідна горобина

Восени дозріває аронія, більше відома, як чорноплідна горобина. За вмістом вітаміну С вона не поступається лимону, саме тому є однією з головних «протизастудних» ягід. Завдяки високому вмісту йоду аронію часто використовують для лікування захворювань щитоподібної залози (в комплексній терапії тиреотоксикозу та під час лікування базедової хвороби) й променевої хвороби. Препаратами на основі чорноплідної горобини лікують гіповітаміноз, анемію, хвороби жовчного міхура. За шлункових захворювань ягоди і сік аронії підвищують кислотність та активізують дію шлункового соку. Використовують їх під час лікування гастриту зі зниженою кислотністю шлункового соку. Під впливом плодів і соку чорноплідної горобини врівноважуються процеси збудження та гальмування в головному мозку, знижується емоційна неврівноваженість.

Ягоди аронії – ефективний жовчогінний засіб, а листя – поліпшує роботу печінки, сприяє утворенню та виділенню жовчі. Гіпертонікам варто випити трохи соку аронії й тиск одразу почне знижуватися. Ягоди чорноплідної горобини зменшують рівень холестерину в крові, а отже, й шкоду від надмірного вживання жирів, а також захищають серце й судини.

За гіпертонічної хвороби рекомендують приймати по 50 мл соку аронії тричі на день за 30 хв. до їди протягом місяця. Потім слід зробити 10-денну перерву, після чого можна продовжити лікування. У разі гіпертонії та авітамінозу 2 ст. л. ягід заварити в термосі двома склянками води, настояти ніч, випити протягом дня рівними порціями. Цей же настій поліпшує проникність капілярів. За атеросклерозу й гіпертонії рекомендують одночасно з чорноплідною горобиною приймати шипшину або смородину, багаті на вітамін С, який сприяє повнішому засвоєнню вітаміну Р.

Слід пам’ятати, що за гіпертонії вживання аронії може спричинити побічні ефекти, тому перед вживанням треба порадитися з лікарем!

Чай з чорноплідної горобини корисний для судин мозку, його рекомендують для профілактики старечого склерозу. Сухі ягоди горобини змішати із сухими плодами шипшини та, заливши окропом, настояти в термосі 10-12 годин (на 1 склянку окропу – 1-2 ст. л. сухої суміші). За цукрового діабету 1 ст. л. подрібнених у млинку для мелення кави сушених ягід залити склянкою окропу, настояти півгодини, процідити. Пити по 1/4 склянки тричі на день до їди. Настій зберігати в прохолодному місці.

Свіжі плоди аронії для профілактики й лікування судинних захворювань приймають тричі на день по 50-100 г. А ось людям з підвищеним зсіданням крові та тим, хто страждає від тромбофлебіту, рекомендують утриматися від лікування аронією – її ягоди містять речовини, які згущують кров. Також не варто захоплюватися чорноплідною горобиною хворим на виразку шлунка та дванадцятипалу кишку, гастрит з підвищеною кислотністю. Чорноплідна горобина містить дуже багато аскорбінової кислоти. Тому хворим, які страждають від гіпертонії та стенокардії, теж не варто вживати її у великих кількостях. Передозування спричиняє підвищене згортання крові та загрожує утворенням тромбів.

Лілія ЛУКАШ