Чорниці – курорт удома

Чорниці народна медицина часто застосовує разом із суницями за великої кількості хвороб (недокрів’я, нетримання сечі, уретрит, цистит, сечокам’яна та нирковокам’яна хвороба, жовтяниця, ревматизм, подагра, захворювання шкіри, пов’язані з порушенням обміну речовин і багатьох інших). Тож сезонне споживання чорниць без перебільшення можна назвати домашнім курортом. Такий досвід надбано в різних країнах. Підтвердженням цьому можуть бути слова німецького пастора Кнейпа, що прославився системою водолікування: «У тій оселі, де споживають суниці та чорниці, лікареві робити нічого». А все завдяки складу: в ягодах багато цукрів, пектинових речовин, до 7 відсотків органічних кислот, вітаміни С, А, антоціани, рідкісні мінеральні солі марганцю, міді, титану, хрому. Особливістю ягід є наявність великої кількості (до 12 відсотків) дубильних речовин і глікозидів міртиліну та арбутину й особливих речовин – оксикумаринів. Чорниці, як і суниці, корисні всім. Зокрема, вони служать профілактикою серцево-судинних хвороб, адже оксикумарини знижують згортуваність крові, тому запобігають утворенню тромбів і таким чином розвитку інфаркту міокарда. Бурштинова кислота, що міститься в них, відіграє велику роль у збереженні еластичності стінок кровоносних судин. Та найбільше виручають чорниці в разі розладів діяльності органів травного тракту: гострих і хронічних захворювань тонкої та товстої кишок. Сік ягід чинить бактерицидну дію на різні групи збудників кишкових хвороб, навіть дизентерії й черевного тифу, і кислі травні ферменти, які руйнують багато фармацевтичних антибактерійних препаратів, йому не завада. Тож за кишкових розладів першими й улюбленими ліками є відвар сухих ягід чи чорничний кисіль. Однак М. Носаль на основі своїх багаторічних спостережень дійшов висновку, що чорниці, зокрема свіжі, мають ту особливість, що скріпляють у разі поносу й помічні в разі закрепу, тобто, унормовують перистальтику на тривалий час.

І болгарські фітотерапевти радять як протипоносний засіб вживати щодня по 50-100 г свіжих плодів. Чорниці – одна з ягід, які можна (і побільше) вживати хворим на цукровий діабет, адже глікозид міртилін знижує вміст цукру в крові та сечі. Але засобом, що регулює вміст цукру, вважають настій свіжих чи висушених листків (зазвичай збирають у пору цвітіння): 4-5 ст. л. на 1 л окропу, напарюють упродовж 20 хв., не доводячи до кипіння. П’ють замість чаю по дві склянки щодня.

Оскільки чорниці – ягоди, які споживають багато народів, цікаво дізнатися, в яких випадках радять користуватися ними польські педіатри. Ось уривок з книги: «За підвищеної температури, кашлю, запалення горла й носа дітям допомагають ягоди чорниць. Окрім великої поживної цінності, вони сприятливо впливають на травну систему, усуваючи шкідливі продукти процесу гниття в кишківнику, гальмуючи розвиток хвороботворних бактерій та знищуючи кишкових паразитів – гельмінтів. Вони також запобігають поглинанню організмом токсинів. У разі запалення горла старшим дітям дають банку ягід, які потрібно з’їсти протягом дня. При цьому завжди допомагає дієта, як і за всіх хвороб».

Лілія ЛУКАШ

Поділитися...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin