Черемша – комора вітамінів навесні

Сезон природної вітамінотерапії розпочинає черемша або її ще називають – ведмежа цибуля, чензела, левурда. На тернопільських ринках не так давно з’явилися продавці цієї запашної приправи, зовні схожої на щавель, зі смаком часнику. Цінних речовин у ній чимало.

Ще за Римської імперії черемшу застосовували як кровоочисний засіб. До речі, деякі відомі травники стверджують, що на всій землі жодна інша трава так добре не очищає кров, кишківник і шлунок, як черемша. Крім того, багаторічні клінічні дослідження встановили, що сірковмісні сполуки, які містяться в черемші, знижують артеріальний тиск. Це пояснюється тим, що вони зменшують виділення гормону, який відповідає за тонус кровоносних судин, унаслідок чого останні розслабляються, що й зумовлює зниження тиску.

– В офіційній медицині черемшу чомусь вважають менш ефективною за часник, проте народна високо цінує цю рослину, – розповідає фітотерапевт обласного Центру здоров’я Зоряна Володимир. – Її вплив на судини подібний до дії часнику, тому особливо корисна вона для людей, хворих на гіпертонію, атеросклероз. Ведмежа цибуля містить каротин, до 100 мг вітаміну С, а також ефірну олію, фітонциди, лізоцим, глікозиди, органічні кислоти та мінеральні солі. Ще з давніх часів відомі її протицинготні та протисклеротичні властивості. У народній медицині черемшу використовують при порушенні травлення, відсутності апетиту, при катарах шлунка та кишківника. Добра вона, як профілактичний засіб від грипу. Має глистогінну дію. Зовнішньо застосовують цю рослину як засіб для натирання болючих місць при ревматизмі. Як і всі види цибулі, ведмежа має фітонцидні властивості: пари розтертої на кашку черемші вбивають хвороботворні бактерії, і, як не дивно, навіть паличку Коха. Використовують цибулини для лікування «жіночих» хвороб, гнійних ран, трофічних виразок і пролежнів. Перешкоджає черемша й нагромадженню холестерину в крові, стимулює серцеву діяльність.

Фото із сайту Xcook.info

Проте не варто нею й зловживати, зауважує фітотерапевт. Денна норма цього «вітаміну» не повинна перевищувати 15-20 великих листків. Інакше при надмірному вживанні може виникнути збій у роботі шлунково-кишкового тракту, головний біль, порушиться сон.

Аби позбутися вітамінного голоду, пані Зоряна радить вживати черемшу в складі салатів з овочами, вирощеними торік, чи комбінувати з цьогорічними.

Встановлено, що регулярне вживання квашеної чи свіжої черемші зміцнює імунітет організму. Свіжа черемша містить речовини, що володіють тромболітичними властивостями. Це означає, що вони перешкоджають утворенню холестеринових бляшок на стінках кровоносних судин і знижують згортання крові.

Інший напрямок застосування черемші – дисбактеріоз і шкірні хронічні захворювання, які супроводжуються патологічними змінами складу мікрофлори кишечнику. Завдяки вмісту гірчичних олій, рослина сприяє продукуванню травних соків, збільшенню виділення ферментів, що істотно поліпшують перетравлення їжі, регулює мікрофлору кишківника, зміщуючи загальну кількість мікроорганізмів на користь корисних бактерій. Ось чому черемшу потрібно вживати після перенесеного кишкового грипу та інших інфекцій у кишківнику, а також прийому антибіотиків.

Високо цінують черемшу і як ранню вітамінну харчову рослину. Водний настій листя черемші п’ють у разі застуди й відсутності менструацій. Сиру черемшу їдять у разі атеросклерозу, поганого зору й глистів. Спиртову настоянку цибулин і трави рослини рекомендують втирати в разі ревматизму.

Салати на всі смаки

«Весняний»

200 грамів топінамбура, два кислих яблук і середню морквину порізати соломкою, додати пучечок черемші, сіль, олію.

«Святковий»

Подрібнити промиті листки черемші, додати відварені та потерті на великій тертці картоплину, морквину, червоний буряк, два круто зварених яйця, сметану та майонез.

«Смакота»

До консервованої кукурудзи додати подрібнену черемшу, твердий сир, відварені яйця, зелень. Заправити майонезом.

«Вітамінна бомба»

До 100 грамів м’якого домашнього сиру додати дрібненько порізаний пучок черемші, одне відварене яйце, ошпарені окропом листочки молодої кропиви, заправити салат майонезом у рівній пропорції зі сметаною, посолити.

Лілія ЛУКАШ

Поділитись:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page