ЧЕРВОНА ГОРОБИНА ЕФЕКТИВНА ПРОТИ БАГАТЬОХ ХВОРОБ

Загалом ягоди червоної та чорної горобини мають схожі лікувальні властивості. Так само, як і чорна, червона здатна знижувати артеріальний тиск і підвищувати процес згортуваності крові. Крім того, вона володіє жовчогінними властивостями. Її пектини перешкоджають бродінню й пригнічують газоутворення в кишківнику. Також червона горобина має протизапальну, кровоспинну та капілярозміцнювальну дію. Її використовують як в’яжучий, легкий проносний, потогінний та сечогінний засіб.

Сік червоної горобини, властивості якого досі вивчають учені всього світу, рекомендують за авітамінозу, анемії, запальних захворювань сечостатевої системи, порушень роботи серця й травної системи, в разі каменів у жовчному міхурі, нирках, маткових кровотеч і менструальних збоїв. Він також є помічним за гастриту зі зниженою кислотністю, атеросклерозу, бронхіту та інших недуг. До того ж фітонциди, які він містить, здатні боротися із сальмонелою, золотистим стафілококом, пліснявим грибом тощо.

Отже, як бачите, користі ця ягода може принести чимало. Застосовувати її можна як у свіжому, так і в замороженому чи сушеному вигляді. Сік її консервують – від цього він не втрачає своїх бактерицидних властивостей. Заготовляти червону горобину слід у той самий час, що й чорну, – після перших заморозків.

Звісно, найбільшої користі принесуть свіжі ягоди горобини. Але для тих, хто хоче, щоб і смачно було й трохи користі отримати для організму, можна зварити з них варення чи перетерти їх з цукром – у цьому разі всі цілющі властивості горобини зберігаються.

Аби приготувати варення з червоної горобини, слід узяти 1 кг плодів, майже 1,5 кг цукру та 750 мл води. Спочатку потрібно приготувати цукровий сироп. Потім помиті ягоди бланшувати протягом 5 хв. і відкинути на друшлаг. Коли вода стече, опустити плоди в гарячий сироп і залишити так на 6 годин. Далі на слабкому вогні довести до кипіння, кип’ятити майже 15 хв. на дуже слабкому вогні. Опісля відставити, залишивши на 6 годин. Робити так 3-4 рази. За останнім разом розкласти варення в стерилізовані слоїки.

Один з найпростіших способів заготівлі червоної горобини: змолоти ягоди на млинку для м’яса чи перекрутити на блендері, додавши стільки ж цукру. Зберігати таке сире варення слід у холодильнику. Його можна і в чай додавати, й просто вживати як вітамінний засіб.

Помічні народні рецепти

У разі гіпертонії приймати сік ягід червоної горобини по 1 ст. л. тричі на день впродовж місяця.

У разі запалення жовчного міхура також допоможе сік горобини червоної. У цьому разі його слід приймати по 1 ч. л. за 30 хв. до їди.

Цей самий рецепт помічний і в разі хвороб ендокринної системи: вживати сік тричі на день по 1 ч. л.

У разі виснаження й недокрів’я помічний такий засіб: 2 ч. л. свіжих ягід залити 2 склянками окропу. Настоювати майже годину. Отриманий настій випити протягом усього дня за 3-4 прийоми. Можна додати трохи цукру за смаком.

За геморою корисно пити сік червоної горобини, розділивши 75-100 мл на три прийоми протягом дня. За бажання можна додати в нього мед чи цукор, а також запивати водою, лише невеликою кількістю.

Як жовчогінний засіб корисна горобинова настоянка. Для її приготування вимиті ягоди горобини потрібно розчавити й залити 40% спиртом у співвідношенні 1:10. Настоювати протягом 2-3 тижнів. Приймають по 1 ч. л. тричі на день.

За печінкової кольки допоможе такий засіб: розчавити в емальованій мисці 4 кг ягід горобини, відтиснути сік, закип’ятити й додати цукор у співвідношенні 1:1. Гарячий сироп розлити в посуд з темного скла й зберігати в темному місці. Під час нападу розводити 50 мл горобинового сиропу окропом у співвідношенні 1:1 й пити як чай. Після цього лягти на правий бік, на теплу грілку, й так лежати доти, доки напад не мине.

У разі закрепів народна медицина радить: пересипати в скляній банці (вкласти пошарово) ягоди горобини цукром, зав’язати горловину марлею й поставити в тепле місце. Настоювати до одного місяця (не менше 3-х тижнів). Потім сироп, який утворився, перецідити, ягоди відтиснути. У рідину додати спирту (як консервант для запобігання бродінню) з розрахунку 25 мл 70% спирту на 0,5 л сиропу. Приймати засіб натщесерце вранці по 50-100 мл.

На гемороїдальні шишки добре накладати компреси з кашки ягід червоної горобини.

У разі склерозу допоможе такий засіб: у скляний посуд покласти ягоди горобини червоної (на 1/3 об’єму) й доверху залити холодною перевареною водою, після чого закрити кришкою. Через 45 діб рідину зцідити, підігріти й розчинити в ній цукор (1/3 від маси ягід). Далі настоювати ще 45 діб. Приймають настій по 50-100 мл за 30 хв. до їди.

Позбутися бородавок допоможуть свіжі ягоди червоної горобини: розламати ягідку навпіл, одну з половинок прикласти до бородавки й заклеїти пластиром. Робити процедуру краще на ніч. Курс – до повного зникнення бородавок.

Також у разі стійких закрепів дуже допоможе такий рецепт: змолоти ягоди горобини на млинку для м’яса, додати цукор (1:1). Приймати по 1 ст. л. тричі на день, запиваючи водою.

Увага! Протипокази у червоної та чорної горобини схожі. Не можна вживати її сік у свіжому вигляді людям, у яких гастрит з підвищеною кислотністю, виразка дванадцятипалої кишки й шлунка, підвищена згортуваність крові та гіпотонія. Під час вагітності застосування горобини доцільно відкласти, адже можливий розвиток алергійної реакції.

Лілія ЛУКАШ

Поділитися...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin