Хурма: корисна насолода

Серед осіннього розмаїття овочів і фруктів на ринку у вічі одразу потрапляє хурма. Жовтий фрукт притягує своїм яскравим виглядом і солоденьким смаком. А ще хурма корисна та помічна за багатьох недуг.

Хурму рекомендують людям із серцево-судинними захворюваннями: глюкоза й фруктоза, які вона містить, здатні поліпшувати роботу серця. До того ж цей фрукт має й бактерицидну дію, очисні властивості, корисний для щитоподібної залози, печінки, жовчного міхура тощо.

За недокрів’я корисно пити по 50-100 мл соку хурми двічі на день перед їдою.

У разі застуди та кашлю полоскати горло соком однієї стиглої хурми, розведеного в склянці теплої води.

У разі каменів у нирках рекомендують порізати чотири середньої величини хурми, залити їх разом із кісточками склянкою окропу та довести до кипіння. Отриманий компот пити разом з м’якоттю по 1 склянці двічі на день перед їдою.

Шматочками хурми можна змащувати прищики й вугрі. Завдяки своїм бактерицидним властивостям хурма знімає запалення. За розладів травного тракту та хронічної діареї: 6 стиглих плодів розрізати, залити 3 склянками води й кип’ятити під кришкою на слабкому вогні 20 хв. Процідити й пити по півлітра через кожні чотири години.

Щоправда, через свою здатність збільшувати кількість цукру в крові, хурму не рекомендують вживати людям, хворим на цукровий діабет. Протипоказана вона й після операції на шлунку чи кишківнику, а також у разі спайок, слабкого травлення та ожиріння. До того ж не слід вживати хурму з молоком чи холодною водою.

Як приготувати чай з хурми?

Крок 1. Готуємо прянощі: бадьян, духмяний перець, кардамон. Відрізаємо 1/3 апельсина, бутони гвоздики зануримо в шкірку апельсина.

Крок 2. Переварюємо воду чайнику, відправляємо туди корінь лакриці, прянощі з апельсином. Варимо на невеликому вогні протягом хвилини.

Крок 3. Хурму нарізаємо й додаємо до прянощів. Варимо ще 2 хвилини.

Крок 4. Знімаємо чайник з вогню, накриваємо кришкою та залишаємо настоятися протягом 15 хвилин.

Крок 5. Проціджуємо пряний чай. Подаємо в гарячому, теплому або холодному вигляді.

Лілія ЛУКАШ

Поділитись:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page