Сім фактів про користь полуниці

Полуниця – не просто смачні літні ласощі. Ця невеличка ягода є справжніми природними ліками. Завдяки своєму складу вона володіє протизапальними та антимікробними властивостями, допомагає нормалізувати обмін речовин і налагодити роботу внутрішніх органів, має загальну оздоровчу дію на організм.

Отож, полуниця:

  1. Бореться з авітамінозом

Після зимово-весняного періоду багатьом знайома проблема нестачі вітамінів. Регулярно вживаючи полуницю в сезон цієї ягоди, ви поповните організм вітаміном С, що необхідний для зміцнення імунітету. Фолієва кислота (вітамін В9), на яку також багата полуниця, необхідна для профілактики серцево-судинних і шкірних захворювань.

Узагалі ж речовини, що входять до складу полуниці, наділяють її унікальними харчовими та цілющими властивостями. Ця ягода на 85% складається з води. До решти її складу входять сахариди, вітамін С, вітаміни групи В, каротин, фолієва кислота, калій, кальцій, фосфор, магній, натрій, залізо, цинк. Крім того, полуниця містить органічні кислоти (яблучну й саліцилову), клітковину, пектини.

  1. Оздоровлює серцево-судинну систему

Полуниця містить антиоксидант, відомий як антоціанін, що покращує стан серцево-судинної системи. Ця сполука зменшує запалення, а також знижує рівень холестерину та тригліцеридів. Вона допомагає знизити ризик розвитку гіпертензії завдяки тому, що робить артерії еластичнішими та запобігає обструкціям.

Завдяки вмісту саліцилової кислоти полуниця сприяє розрідженню крові й запобігає утворенню згустків. В результаті – знижується навантаження на серце. Вітамін С, калій, клітковина та поліфеноли пригнічують всмоктування холестерину в кишківнику, що також важливо для нормальної роботи судин.

Якщо їсти полуницю двічі або тричі на тиждень, можна навіть зменшити ймовірність серцевого нападу або інсульту.

  1. Зменшує запалення в організмі

Полуниця й інші ягоди чудово зменшують запалення завдяки високому вмісту вітаміну C, важливих мінералів та антиоксидантів. Ці поживні речовини є секретом її протизапальних, детоксичних і сечогінних властивостей, що сприяють виведенню відходів і нормальній роботі клітин.

Саме тому ця ягода добре знімає біль у м’язах.

  1. Усуває закрепи

Пектин, що міститься в полуниці, ефективно діє проти закрепів. Полуниця містить багато клітковини, що в поєднанні з водою покращує роботу кишківника й сприяє виведенню відходів. Водночас полуниця допомагає контролювати запалення в черевній порожнині та інші симптоми повільного травлення. Отож, нормалізуючи роботу кишківника, ця ягода очищає організм. Як джерело полісахаридів та органічних кислот, полуниця сприяє нормалізації складу мікрофлори кишківника.

  1. Підтримує здоров’я очей

У полуниці високий рівень лютеїну. Цей каротиноїд позитивно впливає на здоров’я очей. У поєднанні з вітаміном С він створює фільтр, що захищає очі від впливу ультрафіолетових променів і токсинів з навколишнього середовища. Таким чином, знижується ризик розвитку катаракти. Вітамін С підтримує здоров’я рогівки та сітківки і стримує наслідки старіння.

  1. Подовжує молодість і покращує настрій

Флавоноїди, що містяться в полуниці, чудово оптимізують роботу мозку завдяки тому, що зменшують оксидативний стрес. Їх пов’язують зі зниженим ризиком погіршення когнітивних здібностей у похилому віці. Полуниця також добре запобігає нейродегенеративним захворюванням.

Ароматичні речовини, що містяться в полуниці, стимулюють вивільнення серотоніну, покращуючи настрій. Антиоксидант фізетін покращує пам’ять і розумову діяльність.

Цинк, що міститься в ягодах полуниці, впливає на гормон тестостерон, що регулює статевий потяг. Сприятливо на статевій функції також позначається і вміст в полуниці антиоксидантів.

  1. Допомагає схуднути та виводить токсини

Полуниця сприяє розщепленню жирів і нормалізації рівня цукру в крові. Крім того, ця ягода – низькокалорійний продукт, що годиться для розвантажувальних днів. Так, у 100 г міститься лише 30,7 ккал. Оскільки в ній мало калорій, полуниця допомагає контролювати голод і підтримує метаболізм, що дуже рекомендовано для здорового схуднення.

Полуниця дуже добре насичує організм вологою й чудово годиться для спекотних днів не лише тому, що добре освіжає, а завдяки здатності запобігати впливу зневоднення. Крім того, полуниця є одним із найкращих продуктів для спортсменів. Важливі мінерали, що вона містить, допомагають підтримувати нормальний баланс електролітів в організмі.

Полісахариди та органічні кислоти в полуниці допомагають зв’язати та вивести з організму токсини, важкі метали. Якщо їсти полуницю регулярно, це сприяє виведенню токсинів, що пришвидшують старіння, і водночас допомагає відновити баланс pH шкіри.

Полунична вода для виведення токсинів

Для виведення токсинів з організму радимо приготувати полуничну воду. Такий природний очисний засіб також забезпечить ваш організм поживними речовинами, вітамінами та антиоксидантами.

Рецепт дуже простий: 5 ягід полуниці, 2 листочки м’яти добре помити, додати сік з половини лимона та змолоти блендером до однорідної суміші. Залити цю суміш склянкою води й добре перемішати. Якщо додати кілька кубиків льоду, то напій буде ще смачнішим і більш освіжаючим.

Найкраще полуничну воду пити на сніданок. Необхідно вживати її принаймні десять днів поспіль для того, щоб очистити ваш організм. Підсолоджувати не варто.

Будьте з полуницею обережні, якщо:

* ви страждаєте від алергії. Потрібно пам’ятати, що полуниця належить до продуктів-алергенів. Алергикам, маленьким дітям і вагітним жінкам потрібно з обережністю ставитися до цієї ягоди.

* маєте гастрит чи виразку. Полуниця може погіршити стан тих, хто страждає на виразкову хворобу або гастрити, оскільки насіння цієї ягоди та кислоти, що містяться в ній, подразнюють слизову шлунка.

* у вас болять суглоби. При хворобах суглобів варто їсти полуницю в обмеженій кількості, адже вона може стати причиною посилення подагричного болю.

* приймаєте спеціальні препарати. Тим, хто приймає антигіпертензивні препарати на основі еналаприлу, також варто бути обережними з полуницею. Речовини, що містяться в полуниці, в поєднанні з ліками збільшують навантаження на нирки.

І не забувайте, що сезон полуниці короткий. Щоб ласувати цією ягодою з користю для здоров’я не лише в червні, варто запастися нею й заморозити на осінь-зиму.

Анна СТАХУРСЬКА