Редиска: смачна та корисна

Редиска – один з найбільш ранніх та улюблених весняних овочів. Ці невеликі круглі чи довгасті, червоні чи червоні з білими кінчиками плоди не лише радують нас своїми смаковими властивостями, а ще й збагачують багатьма потрібними для організму речовинами.

Мало хто знає, що невеликий пучок редиски цілком покриває добову потребу людини у вітаміні С. А тим, хто бажає позбутися зайвих кілограмів, більшість дієтологів настійно рекомендує ввести редиску до свого раціону. Цей овоч має низьку калорійність і нормалізує обмінні процеси в організмі, перешкоджаючи нагромадженню жиру.

Редиска багата на зольні та азотисті речовини, містить фітонциди – біологічно активні речовини рослинного походження, що пригнічують ріст шкідливих бактерій, грибків. Основна частка калорійності в редисці припадає на вуглеводи. Кількість білка, як у будь-якому іншому овочі, значно менша.

Найкориснішою частиною редиски є бадилля, яким багато хто нехтує. У ньому містяться всі ті ж корисні речовини, що й у корені, але в більшій кількості. Його можна застосовувати для приготування салатів, супів і гарнірів. Добре поєднується з тушкованим м’ясом. Смак і запах у свіжого бадилля редиски пряний, він може доповнити страви не гірше за кріп, петрушку чи руколу.

Зазвичай у їжу вживають корінь редиски. Завдяки вмісту ефірних олій, у тому числі гірчичної, редиска має приємний свіжий та гострий смак і виражені асептичні властивості. Поживна цінність (калорійність) у неї майже така ж, як у томатів, кабачків чи баклажанів, але більше білка. Рослинні білки добре засвоюються й допомагають оновленню клітин в організмі. Крім того, в редисці багато вітамінів: С, РР і групи В, солей: магнію, фосфору, калію та кальцію.

Народна медицина радить вводити редиску до раціону людям, в яких проблеми з серцем чи судинами, ожирінням, є схильність до повноти чи уповільнений обмін речовин. Вважається, що регулярне вживання овочу запобігає цим хворобам. Також редиска стимулює вироблення шлункового соку, поліпшуючи травлення. Східна медицина високо цінує цей ефект, вважається, що він розігріває тіло й допомагає зберегти молодість. Вітамін С, що входить до складу редиску, чинить позитивний вплив на клітинні мембрани, поліпшуючи проникність їх стінок і засвоєння поживних речовин.

Редиска містить багато корисної клітковини, яка виводить зайвий холестерин з організму. Очищення судин від холестерину подовжує життя, знижує ризик їх стоншення й утворення атеросклеротичних бляшок. Редиска входить до числа овочів, що містять найбільшу кількість клітковини таких, як часник, білоголова капуста, томати, ріпа та редька. Регулярне вживання в їжу цих овочів знижує ризик розвитку атеросклерозу й виникнення інсультів та інфарктів.

У разі схильності до цукрового діабету потрібно вживати редиску, особливо, щоб нівелювати шкоду від сучасних продуктів низької якості, зокрема фастфуду. Завдяки рослинній клітковині, редиска уповільнює засвоєння глюкози й таким чином в організмі людини підтримується баланс цукру.

У разі застуди, що починається, чи для профілактики в сезон епідемій можна приймати сік редиски. Він стане кориснішим, якщо змішати його з морквяним у співвідношенні 1:2. Такий коктейль корисний та для слизової оболонки шлунка, адже сприяє відновленню її тонусу.

Народна медицина рекомендує оздоровлюватися за допомогою дарів природи, зокрема, за допомогою редиски можна позбутися багатьох проблем зі здоров’ям.

– За радикуліту, ревматизму, болю в суглобах слід прикласти компрес з редиски до хворого місця. Для цього знадобиться лише марля, поліетилен і натерта редиска. Таку процедуру можна робити і в разі ударів, розтягнень, будь-яких травм.

– Якщо мучить головний біль, потрібно змастити скроні, чоло й перенісся свіжим соком редиски.

– У разі постійних закрепів слід залити 1 ст. л. подрібненого бадилля редиски склянкою окропу. Отриманий настій приймати по 0,5-1 склянці тричі на день після їди 2-3 дні.

– Для зволоження та живлення шкіри обличчя готують маску: дві-три редиски натерти на дрібній тертці, додати 5-6 крапель косметичної олії та 1 ч. л. крохмалю. Перемішати й накласти на обличчя на 10 хвилин.

Дуже обережно треба вживати редиску людям з такими захворюваннями, як виразка шлунка, гастрит і панкреатит. Подразнюючи стінки шлунка, редиска може зумовити їх загострення. У разі холециститу також варто обмежити редиску в раціоні, щоб не спровокувати рух каменів.

Лілія ЛУКАШ