Профілактика та лікування кишкових інфекцій

Теплої пори року найчастіше виникає загроза підхопити гострі кишкові інфекції: харчові токсикоінфекції, гастроентероколіти, сальмонельоз, дизентерію, ботулізм і навіть черевний тиф та холеру.

– Кишкові інфекції – це група інфекцій, які викликають захворювання травного тракту з такими клінічними проявами, як підвищення температури тіла, пронос, блювання, – каже лікар-гастроентеролог університетської лікарні Олександра Юровська. – Ці захворювання виникають внаслідок вживання заражених продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, їжу. Зауважте, що наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування, по суті, не впливають на смакові якості наїдків. Непоодинокі випадки, коли кишкові інфекції виникають унаслідок вживання продуктів, придбаних на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі або ж тих харчів, що пройшли недостатню термічну обробку. Більшість спалахів виникає через недотримання санітарно-гігієнічних вимог, бувають випадки, коли носіїв кишкових інфекцій залучають до приготування страв у закладах громадського харчування, на гостинах, урочистостях тощо.

За словами лікаря, кишкові інфекції можна віднести до справжніх сезонних захворювань, пік яких припадає на теплий період. Причин такої сезонності кілька: спекотної пори частіше п’ємо непереварену воду, споживаємо свіжі овочі й фрукти, які не завжди ретельно вимиті та знезаражені. В такий час харчові продукти, особливо – м’ясо, молоко, риба, псуються швидше, хоча ознаки псування можуть бути практично непомітні.

А ще теплого сезону з’являється велика кількість комах – переносників інфекції (доведено, наприклад, що на тілі однієї мухи переміщається до 10 мільйонів бактерій!). Залишається лише гадати, скільки з них хвороботворних.

А ще постійний стрес, неправильне харчування, тривале лікування антибіотиками призводять до ослаблення природного захисту, і ми стаємо жертвами кишкової інфекції.

– Як же відбувається зараження?

– З водою, їжею, через погано вимиті руки в рот потрапляють віруси та бактерії. Потім ці мікроби транспортуються в шлунок і кишківник, де починають активно розмножуватися й продукують різні токсини. Ці речовини порушують проникність клітинних мембран, втручаються в хід біохімічних процесів, призводять до дисбалансу важливих солей, мінеральних речовин і втрати вологи.

– Якими є перші симптоми?

– Неприємності починаються із загальної млявості, слабкості, поганого апетиту, можливе відчуття тяжкості в шлунку, головний біль, втома в очах. Трохи пізніше настає блювання, діарея, біль у ділянці живота, можливо, висока температура, озноб. Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб

– Чим небезпечні кишкові інфекції?

– Часті позиви та порушення стільця – річ неприємна. Але найбільша небезпека кишкових інфекцій криється у швидкому зневодненні організму. Справа в тому, що з блювотою й рідкими випорожненнями ми втрачаємо дуже багато вологи, а порушений баланс іонів натрію й калію заважає швидкому відновленню водних ресурсів.

Порушення водного обміну призводить до колапсу серцево-судинної системи, порушення роботи нирок, сплутаності свідомості. Приміром, у малюків і в літніх людей кишкова інфекція може навіть завершитися летально.

– На що спрямоване лікування цієї патології?

– Лікування кишкових інфекцій здійснюють у кількох напрямках: йдеться про нейтралізацію токсинів, відновлення водного балансу, а також знищення патогенних мікробів. Слід зазначити, що блювота та діарея – це, так би мовити, захисні реакції, в такий спосіб організм хоче позбавитися від сторонніх речовин.

Саме тому не слід стримувати блювоту, а, навпаки, корисно її викликати. Крім того, лікувальні заходи починаються з промивання кишківника. Для цього необхідно використовувати переварену прохолодну воду (20-25 градусів). Після процедури час братися до медикаментозного лікування.

Для нейтралізації токсинів та усунення діареї згодяться насамперед сорбенти. Це всім відоме активоване вугілля (переважно в порошку, має кращу адсорбуючу здатність), «Смекта», «Поліфепан», «Атапульгіт», «Ентеросгель».

Щоб не провокувати розвиток бактерій, на час гострих симптомів інфекції краще практично відмовитися від їжі. Не зашкодять пісні вівсяна та рисова каші. Вони діють заспокійливо на роздратований кишківник.

Щоб заповнити запаси мікроелементів і відновити водний баланс, необхідно пити переварену воду з вмістом різних солей. Такі суміші можна придбати в аптеці. Це – «Оралит», «Цітроглюкосолан», «Регідрон», «Бегідрон». Такі розчини необхідно приймати по кілька ковтків з інтервалом 10-15 хвилин. Узагалі ж багато пити, до того ж часто, але невеликими порціями – запорука успішного одужання. Доречними будуть чай, узвар, трав’яний чай.

– Відчувши перші симптоми кишкового нездужання, багато хто за звичкою квапиться до аптеки за антибіотиками.

– Це не цілком правильне рішення, адже лише частина кишкових інфекцій викликана присутністю в кишківнику бактерій. Велика частка захворювань пов’язана з вірусами на які антибіотики не діють, або з токсинами, які надійшли вже з їжею. Справа в тому, що антибіотики в цих випадках неефективні, до того ж вони порушують дружню, природну мікрофлору кишківника, уповільнюючи одужання та відновлення нормальної функції шлунково-кишкового тракту.

З приводу прийому антибіотиків слід проконсультуватися з лікарем і провести точну діагностику: чим викликана кишкова інфекція в кожному конкретному випадку.

Нині популярним є прийом нових препаратів, які активізують, відновлюють корисну мікрофлору кишківника та допомагають перемогти патогенні бактерії. Їх називають еубіотиками. До них належать «Біфідумбактерин», «Лінекс», «Лактобактерин», «Лактуфільтрум», «Лаціум», «Симбітер».

– Коли необхідно терміново звернутися до лікаря?

– Якщо блювота настільки сильна, що не можете споживати рідину (такий стан може призвести швидким виснаженням запасів вологи), дуже висока температура (велике навантаження на серце), у випорожненнях присутня кров.

Доцільно відвідати лікаря, якщо хворий – літня, ослаблена людина. Зазначимо, що симптоми кишкових інфекцій подібні з іншими важкими захворюваннями (наприклад, онкологією шлунково-кишкового тракту), тож, якщо стан хворого не поліпшується, необхідно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

– Якими є основні засоби профілактики кишкових інфекцій?

– Щоб уникнути кишкових інфекцій: мийте руки перед прийманням їжі, гарячої пори утримайтеся від вживання кондитерських виробів з кремом, приготовленим на свіжих яйцях. Зберігайте також сире м’ясо та рибу окремо від готових страв у холодильнику, ретельно промивайте фрукти, овочі, зелень (щоб позбутися від непомітних оку забруднень, зелень краще замочити на 5-7 хвилин у слабосолевому розчині). Салати зі свіжих овочів зберігайте не більше кількох годин. Намагайтеся вживати лише свіжоприготовлену їжу. Коли ж купуєте м’ясні та молочні продукти, віддавайте перевагу фабричній упаковці, обов’язково переконайтеся в терміні придатності. Пийте тільки переварену воду або «мінералку», придбану в добре відомих крамницях.

Лариса ЛУКАЩУК