Овоч-універсал

Квасоля як харчовий продукт – універсальна. Її білкові речовини за хімічним складом і біологічною цінністю подібні до білків тваринного походження. Багата вона на незамінні амінокислоти, дуже важливими для організму людини. У квасолі містяться чи не всі мінерали та речовини, потрібні для нормальної життєдіяльності організму: легко засвоювані (на 75%) білки, за кількістю яких плоди квасолі близькі до м’яса і риби, різні кислоти, каротин, вітаміни С, B1, В2, В6, РР, безліч макро- і мікроелементів (особливо міді, цинку, калію). За вмістом міді та цинку квасоля переважає більшість овочів (цинк, як відомо, бере участь у синтезі деяких ферментів, інсуліну та гормонів). Ось чому квасолі відводиться значне місце в дієтичному харчуванні. Вона особливо багата на сірку, яка конче потрібна за кишкових інфекцій, ревматизму, шкірних захворювань, хвороб бронхів. У складі квасолі чимало заліза. Наявність заліза сприяє утворенню еритроцитів, притоку кисню до клітин, підвищує опірність організму до інфекцій.

І плоди, і стручки помічні від багатьох хвороб

Квасоля посилює секрецію шлункового соку. Страви з неї призначають для дієтичного харчування тим, у кого гастрит зі зниженою кислотністю. Її можна споживати людям із запальними захворюваннями нирок і сечового міхура, сечокам’яною хворобою, хронічними ревматичними артритами та подагрою, жировим переродженням печінки. У народній медицині лушпинням квасолі лікують цукровий діабет. Воно містить аргінін, аспарагін, бетаїн, геміцелюлозу (45-50%), лейцин, тирозин, триптофан, холін. У разі цукрового діабету рекомендують збір: 3 ст. л. суміші стручків квасолі, листя чорниці та дрібно порізаної вівсяної соломи (кожного компоненту по 2 частини), взятих на 1 частину лляного насіння, кип’ятять 20 хв. у 3 склянках води. П’ють відвар по 3 ст. л. тричі на день. Солі калію впливають на виведення рідини з організму й розвантажують серцево-судинну систему. 1 ст. л. висушеного й порізаного лушпиння (без квасолі) заливають 2,5 склянки окропу. Цей настій вживають 3-4 рази на день по півсклянки ті, хто страждає від ревматизму та набряків, особливо ниркового походження (як сечогінний засіб). Відвар стручків корисний хворим на пієлонефрит та гломерулонефрит, але ще ефективніше стручки квасолі поєднувати з приймочками кукурудзи звичайної (змішувати порівну), листям мучниці звичайної (15 г), травою остудника голого, хвоща польового та квітками волошки синьої (по 10 г). 4 ст. л. суміші настоюють в 1 л води протягом 12 годин, кип’ятять 10 хв. і знову настоюють 30 хв. Вживати цей відвар краще теплим по півсклянки чотири рази на день через 1 годину після їди. Відваром стручків квасолі з листям чорниці (порівну) в народній медицині лікують хронічний панкреатит. Із суміші стручків квасолі, листя чорниці звичайної, деревію звичайного, квіток терну звичайного, трави хвоща польового та звіробою звичайного (у співвідношенні 3:3:6:3:3:6) готують настій, який вживають за сечокам’яної хвороби (1 ст. л. на 1 склянку холодної води, настояти 6 годин, довести до кипіння і вживати протягом дня 1 склянку за кілька разів). Цей настій має виражений діуретичний ефект, сприяє видаленню з організму хлоридів та азотистих сполук. Особливо корисний таким хворим відвар із сушених квіток квасолі. Доведено, що настій квасолиння має також антибіотичні властивості, адже в ньому міститься речовина протимікробного характеру. У традиційній медицині квасолю застосовують як ранозагоювальний засіб та для лікування деяких шкірних хвороб, гіпертонії, хронічного ревматизму.

Омолоджувальні квасолеві маски

У Стародавньому Римі квасолю цінували не лише як продукт харчування – з неї готували борошно для поширеного на той час косметичного засобу, який заміняв пудру. Протягом кількох століть це борошно входило до складу відбілювальних засобів для шкіри обличчя. Квасолеві маски омолоджують шкіру. Вона стає пружною та рум’яною. Для цього квасолю замочують у воді впродовж кількох годин, потім варять і протирають через густе сито. Додають сік з половини лимона та 1 ст. л. маслинової олії, старанно все змішують. Одержану суміш іще теплою рівномірним тонким шаром накладають на обличчя. Маску змивають через 15-20 хв. теплою, а відтак – холодною водою. Часто робити таку маску не слід (приблизно раз на два тижні).

Ідеально збалансований продукт

Отож квасоля – найкорисніший продукт, хоча б у тому сенсі, що допомагає схуднути. По-перше, вона багата на антиоксиданти. По-друге, квасоля допомагає регулювати рівень цукру в крові, а отже, стримує апетит. Надійним помічником у нелегкій справі позбутися зайвих кілограмів є чорна квасоля, що не містить жодного грама жиру, зате має дуже високий вміст флавоноїдів, які сприяють руйнуванню жирових відкладень у ділянці живота. У квасолі ідеально збалансовані клітковина, білок і поживні речовини, які заряджають нас енергією. Так що не варто нехтувати квасолею – хоч це не делікатес, але дуже корисна й поживна їжа.

Смаколики з квасолі

Споживати квасолю можна протягом цілого року – спочатку молодими зеленими стручками, потім – зрілими плодами, які дуже добре зберігаються. Крім традиційних, з квасолі можна приготувати чимало оригінальних страв.

Квасоля зі шкварками. Замочену звечора квасолю зварити до готовності, посолити та вимішати із цибулею, підсмаженою на салі.

Квасолевий паштет. 1 склянку вареної квасолі перемолоти двічі на млинку для м’яса разом з підсмаженою на олії цибулиною та вареною морквиною, додати меленого перцю чи сушеної зелені, добре вимішати. Масу можна намащувати на хліб. З цієї ж маси можна приготувати смачні котлетки, додавши трохи м’ясного фаршу та яйце. Смажити як звичайні котлети.

З грузинської кухні. Одну велику цибулину дрібно нарізати і підсмажити, змішати з однією склянкою вареної квасолі, додати півсклянки подрібнених ядер волоських горіхів, два подрібнені зубчики часнику, дрібно посічену зелень кропу.

Салати з квасолі. Дві склянки квасолі з’єднати з натертою сирою морквиною (40-50 г) і покришеною цибулиною (70 г), посолити, заправити 4 чайними ложками фруктового натурального оцту та 5 ст. л. олії. Замість моркви можна покласти яблуко кислого сорту, тоді зменшується кількість оцту. Невелику морквинку потерти на тертці з великими вічками, яблуко порізати дрібно, дві мариновані перчини – соломкою, з’єднати з двома склянками квасолі, заправити олією (5 ст. л.) або майонезом (100 г).

Лілія ЛУКАШ

Поділитися...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin