Небезпечні нітрати: як насититися вітамінами й не отруїтися

Перші весняні овочі, ягоди, фрукти дуже нас тішать. За тривалу зиму всі встигли знудитися за духмяним запахом і смаками свіжих плодів. Однак, аби їх спожити на користь, а не на шкоду, слід зважити на те, що вони можуть містити досить велику кількість нітратів.

Що таке нітрати

Нітрати – це солі азотної кислоти, які містяться в ґрунті та які потрібні рослинам для їх повноцінного росту. Це будівельний матеріал (перетворюється в рослинний білок) для клітин рослини. Під час вирощування городніх культур у сільському господарстві використовують нітратні добрива, збагачуючи ними ґрунт для кращого росту овочів, ягід, фруктів. Нітрати – це природні речовини. І в нормальних природних кількостях вони наявні в усіх рослинах та є нешкідливими для людського організму. Шкідливими стають лише тоді, коли їхня кількість значно перевищує допустимі норми.

Вплив на організм

Потрапляючи в організм, нітрати під впливом хімічних реакцій у ньому перетворюються в нітрити. Нітрити вступають у взаємодію з гемоглобіном (важливий компонент крові, який переносить кисень). У результаті гемоглобін перетворюється в метгемоглобін і втрачає здатність виконувати свою головну функцію: переносити кисень. І в організмі настає кисневе голодування. У нормі в людини рівень метгемоглобіну в крові дорівнює 2%. У разі отруєння нітратами цей показник може підвищитися до 30%.

Також слід знати, що надмір нітратів призводить до утворення нітрозамінів, які є найпотужнішими канцерогенами. Нагромаджуючись в організмі, вони сприяють утворенню онкологічних захворювань.

Симптоми отруєння

Ознаки отруєння нітратами можуть з’явитися через 1-6 годин після вживання високонітратної їжі. Це: нудота, блювота, біль у животі, діарея (часто з кров’ю); збільшення печінки, іноді пожовтіння білків очей, зниження артеріального тиску, охолодження кінцівок, синюшність нігтів, губ, обличчя, слизових оболонок, задишка, слабкість, сонливість, головний біль, шум у вухах, помутніння свідомості аж до її втрати.

За цих симптомів слід негайно звернутися до лікаря, викликати швидку допомогу. До приїзду медичних працівників потрібно промити шлунок (випити до 2 л холодної води й спричинити блювоту). Після цього можна випити кілька піґулок активованого вугілля з розрахунку 1 таблетка на 10 кг маси тіла чи інші сорбенти.

Аби уникнути отруєння нітратами, під час вживання овочів і фруктів, особливо ранніх, потрібно знати, як їх споживати.

Як убезпечити себе

Найбільше нагромаджують нітрати капуста, морква, огірки, кабачки, салат, редиска, редька, буряки, селера, кріп, петрушка, кавуни. Плоди, в яких міститься багато нітратів, можуть «виділятися» серед інших досить великими розмірами, а також кольором. У нітратній морквинці серцевинка може бути білішою, ніж інші частини. Адже саме там концентруються нітрати. У капусті нітрати збираються в качані та верхньому листі, а в огірках, кабачках – у шкірці та «хвостовій» частині.

Знаючи ці та інші особливості, можна вберегтися від отруєння, застосовуючи деякі прості засоби. Отже, щоб зменшити кількість нітратів:

– перед вживанням замочіть свіжі овочі на дві години у ледь підсоленій воді (частина нітратів розчиниться та вийде з плодів у воду);

– під час відварювання 85 відсотків нітратів виходить з овочів у воду. Але важливо відразу після приготування вийняти овочі з води, інакше вони знову вберуть нітрати з відвару. Готуючи борщ чи овочеву юшку, бажано весняні овочі відварити 15 хвилин у воді, злити її, а після цього готувати страву;

– відокремлюйте від плодів високонітратні частини (качан від капусти, шкірку й хвостики з огірків, кабачків, моркви, буряків);

– під час тушкування овочів не накривайте каструлю покришкою, частина нітратів видалиться разом з парою;

– знизити втричі кількість нітратів у продуктах допомагає кислота, тому слід додавати до них трохи лимонного чи журавлинного соку або яблучного оцту. Можна перед вживанням страв з ранніх плодів випити склянку апельсинового соку, журавлинного морсу чи напою з яблучного оцту (2 ч. л. яблучного оцту й 1 ч. л. меду додати в 1 склянку теплої перевареної води);

– допомагають знизити концентрацію нітратів в організмі вітаміни А, Е, С. Тому вживайте вітамінні комплекси, а також заправляйте страви різними нерафінованими оліями, які їх містять. Вітамін Е міститься в усіх оліях, вітамін А – в гарбузовій, олії шипшини, обліпихи (продають в аптеках) і деяких інших;

– зменшується вміст солей азотної та азотистої кислот у засолених овочах. Найменше їх, наприклад, у малосольних огірках. Через деякий час, коли огірки засолені як слід, у них дещо підвищується кількість нітритів. Тому у весняно-літній сезон ліпше солити огірки в малих ємностях, аби можна було їсти їх, доки вони ще малосольні;

– значно руйнуються нітрати та нітрити в процесі квашення овочів: у квашеній капусті їх вміст різко падає протягом першого ж тижня. Під час бродіння заготовки нітрати частково переходять у розсіл, частково – відновлюються в газоподібні форми азоту;

– не можна купувати навіть ледь прив’ялі овочі та фрукти: в них у рази збільшується кількість нітратів. Через це не можна зберігати тривалий час плоди в холодильнику.

Важливо знати

Для людини, за даними ВООЗ, гранично допустима добова доза нітратів – 3,7 мг на 1 кг маси тіла, нітритів – 0,2 мг. Безпечною вважають норму нітратів до 600 мг на добу, а для дитини – до 50 мг на день. Але ця доза має бути не одноразовою.

Дізнатися вміст нітратів у продуктах можна за допомогою нітратоміру.

Допустимі норми нітратів у продуктах: петрушка, кріп – 1500 мг; редиска, салат, редька, щавель, шпинат – 1200 мг; буряк – 1400 мг; картопля – 120 мг; капуста, кабачки – 400 мг; перець солодкий, огірки – 200мг; морква, баклажани – 300мг; цибуля ріпчаста, диня, – 90 мг; кавуни, яблука, помідори, груші – 60 мг.

Лариса ЛУКАЩУК

Поділитися...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin