Мандарини настрою додадуть

Мандарини здавна асоціюються з Новим роком. Ці сонячні фрукти вдосталь з’являються на ринках і у крамницях з пізньої осені й додають радості та відчуття свята. Мандарини багаті на особливі речовини – фітонциди, які справді сприяють гарному настрою, запобігаючи нападам осінньо-зимової депресії.

Але, крім позитивного впливу на людську психіку, мандарини дають величезну користь і всьому нашому організмові. Зокрема: поліпшують апетит; сприяють травленню та діяльності кишківника; відновлюють мікрофлору кишківника; насичують організм вітамінами; поліпшують імунні функції організму; борються із серцево-судинними захворюваннями, гіпертонією, атеросклерозом, ожирінням; лікують дисбактеріоз; їх рекомендують у разі каменів у нирках і сечовому міхурі, циститу.

Цедра та шкірка плодів також дуже корисні. У них містяться глікозиди – мікроелементи, які зміцнюють судини; ефірні олії, флавоноїди й каротин сприяють виробленню шлункового соку. Свіжа шкірка мандарина позбавляє від нудоти, діареї, гальмує кашель, сушена – заспокоїть нервову систему. Відвар її помічний у разі бронхіту та трахеїту.

Учені з Південної Кореї довели: мандарини допомагають у роботі печінки. Сік знижує ступінь її ожиріння, а така хвороба спостерігається в багатьох людей, більше того, допомагає схуднути! Протягом двох місяців в експерименті брали участь понад 50 корейських школярів. Половина з цих учнів щодня займалися спортивними вправами й пили мандариновий сік. Решта теж мали фізичні навантаження, але в їхньому раціоні не було мандаринів. Результати досліджень показали, що в першій групі схудли на 1,5% більше школярів, ніж у другій. Так що в любителів мандаринів є шанс схуднути.

Японські ж учені встановили: речовини, що містяться в цих плодах, перешкоджають відкладенню холестерину й допомагають захистити серце та судини від атеросклерозу.

За бронхіту чи трахеїту корисний відвар сухої шкірки на воді, який володіє відхаркувальною дією. Мандарини допомагають і в разі рясних клімактеричних кровотеч. Завдяки антисептичним властивостям чинять протимікробну й противірусну дію, а отже, годяться для профілактики ГРЗ і грипу.

За гіповітамінозу народна медицина радить уживати по два мандарини двічі-тричі на день після їди.

Коли знижений апетит, добре пити по 1/4 склянки мандаринового соку за 30 хв. до їди тричі на день.

У разі артеріальної гіпертензії рекомендують вживати по одному мандарину п’ять разів у проміжках між їдою чи пити мандариновий сік – по 1/4 склянки за 30 хв. до їди теж п’ять разів на день.

За каменів у нирках і сечовому міхурі слід пити по 1/3 склянки мандаринового соку шість разів на день. Аби посилити ефект, сік можна пити й уночі: поставити склянку біля себе й випити, якщо прокинулися.

Сік мандаринів добре очищає легені, тому рекомендують у разі бронхіту та астми щоранку випивати по 1 склянці мандаринового соку.

Регулярне вживання соку мандаринів позбавляє від гельмінтів. Для цього потрібно тричі на день за 30 хв. до їди пити по 1 склянці соку мандаринів протягом 3 днів. Увечері слід приймати сольове проносне для виведення глистів з кишківника.

Відвар свіжої шкірки корисний для хворих на діабет, адже знижує рівень цукру в крові. Подрібнити шкірку від 3 плодів, залити сировину        1 л води, довести до кипіння, варити на слабкому вогні       10 хв. Переціджувати не потрібно. Приймати по півсклянки щодня. Зберігати засіб на нижній полиці холодильника.

Свіжий мандариновий сік вбиває деякі види шкідливих грибів, тому за грибкових захворювань нігтів уражені місця рекомендують двічі-тричі на день натирати соком часточки мандарина. Можна натирати й шкіркою – ефект буде такий самий. Лікування тривале.

У разі високої температури, застуди та ГРВІ хворому корисно пити мандариновий сік кімнатної температури по півсклянки двічі-тричі на день. Сік можна трохи розводити водою.

Для профілактики грипу та застуди корисна така мандаринова настоянка: 2 ст. л. подрібненої свіжої шкірки мандарина залити 1 склянкою горілки, настоювати протягом 10 діб у темному місці, періодично струшуючи, потім перецідити й відтиснути. Приймати по 20 крапель за 15-20 хв. до їди двічі на день.

У разі занепаду сил і поганого настрою рекомендують очистити шкірку з двох мандаринів, покласти її у слоїк і вдихати мандариновий аромат кілька разів на день. Щоразу після того, як подихали, слід закривати слоїк кришкою, аби запах не розсіювався. Кожного дня слід готувати нові аромаліки.

За бронхіту та кашлю помічний такий рецепт: подрібнити шкірку мандарина (можна як свіжу, так і сушену), 2 ст. л. сировини залити 1,5 склянки окропу, поставити на слабкий вогонь і варити протягом 5-7 хв., після цього прикрити й залишити настоюватися протягом 1 години, опісля перецідити. Приймати відвар теплим по 2 ст. л. за 20 хв. до їди 3-4 рази на день.

У разі метеоризму (здуття живота й газоутворення) рекомендують їсти по 0,5 ч. л. сушеної подрібненої шкірки мандарина (розсмоктуючи в роті) перед кожним прийомом їжі. Проте можна додавати цю ж кількість і в саму їжу.

За маститу потрібно 3 ст. л. подрібненої шкірки мандарина і 2 ч. л. кореня солодки залити півлітра окропу, довести до кипіння, вимкнути, закрити кришкою й настоювати протягом 1 години, потім перецідити. Приймати настій по півсклянки за 30 хв. до їди двічі на день. Одночасно з цього ж настою слід робити компреси на ущільнення на грудях.

Щоправда, мандарини можуть подразнювати нирки, слизову оболонку шлунка та кишківника, тому їх не рекомендують вживати за виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, а також у разі гастриту з підвищеною кислотністю шлункового соку, ентериту, коліту, холециститу, гепатиту, гострого нефриту та під час загострень запальних захворювань кишківника. Крім того, слід зважати, що мандарини можуть зумовити алергійні реакції.

Лілія ЛУКАШ