Любов Романець: «Кожна людина повинна навчитися любити себе»

Любов Романець працює медсестрою, як і її мати. Але переконана, що рідна людина аж ніяк не стала вирішальною у виборі фаху її життя.

«Мама завжди казала, що професію треба обирати серцем, аби потім не шкодувати про власний вибір. Мені душа лежала до медицини. Батьки не перечили й навіть не намагалися відмовити», – розповідає Люба.

Стіни університетської лікарні за півтора року стали для дівчини рідними, а колектив урологічного відділення – найближчим. Саме старшим колегам медсестра завдячує своїм вмінням і знанням. Вони допомогли опанувати фах та ознайомили з усіма його тонкощами.

– Спершу треба бути людяним, а вже потім добрим фахівцем, – каже Любов Романець. – Недарма медсестер у давнину називали сестрами милосердя. Співчуття та небайдужість до чужого болю – риси притаманні усім медсестрам. Хворі потребують не лише фізичного лікування, а й душевного тепла, розради в тому становищі, в якому опинилися, надії на те, що все буде гаразд і невдовзі на них чекатиме видужання.

Найвища винагорода – коли пацієнт повертається додому своїми ногами, коли ти бачиш, що всі старання були недаремними.

– Яким кредо керуєтеся у житті?

– Ніколи не зупинятися на досягнутому. Бути професіоналом своєї справи. Постійно працювати над собою, не чекати від людей допомоги чи подяки. Завжди йти вперед.

– Що найважливіше у роботі медсестри?

– Вміти вислухати та бути уважною.

– Якими будуть ваші універсальні поради широкому колу громадськості для підтримання належного рівня здоров’я?

– Передусім кожна людина повинна навчитися любити себе, а отже, стежити за власним здоров‘ям. Адже здорова людина – це успішна людина. Обов’язково один раз в році проходити всі методи обстеження, які вимагає диспансеризація. Ні за яких обставин не займатися самолікуванням! Також варто нам пам’ятати, що все у наших руках.

– Що таке, на ваш погляд, «якісна медицина»?

– Це медицина, яка має належне фінансування й складається з кваліфікованих кадрів, зокрема, виділення достатньої кількості коштів на діагностичну базу та на якісні медикаменти. На мою думку, ситуацію може покращити лише страхова медицина.

– Плани на майбутнє?

– Передусім стати хорошим фахівцем. А про плани наперед не заведено казати, бо можуть не здійснитися.


5 найпростіших м’ясних страв від Любові Романець

«Краще м’яса може бути лише – м’ясо!» – любить жартувати Любов Романець. Вона знає кілька десятків рецептів з м’яса. У стравах головне для неї, щоб вони були смачними та швидко готувалися.

– Якщо немає змоги тривалий час перебувати на кухні, запікаю смачне куряче філе, – розповідає Любов. – Головне в цій страві грамотно поєднати спеції.

Миє чотири курячих філе. Змішує майонез з гірчицею та гірчичними зернами, витискає чотири зубці часнику, солить, перчить, додає прованські трави. Отриманим маринадом змащує філе й ставить запікати в духовку при температурі 200 градусів. За півгодини страва готова!

На свята та врочисті події у господині є власний фірмовий рецепт – індичка, фарширована рисом та овочами. Перед тим, як приготувати індичку, Люба замочує на ніч рис.

– Рис має бути у воді не менше шести годин, – зауважує. – Тоді він буде м’яким і розсипчастим.

Індичку миє та просушує. Далі майонез змішує зі спеціями, натирає ними індичку й залишає на годину маринуватися. Одну велику цибулину ріже кубиками, моркву – півкільцями, потім кладе на пательню та тушкує до напівготовності. Додає порізаний кільцями часник і тушкує 30 секунд. Шумівкою витягає овочі, щоб олія залишилася в пательні. Пізніше туди кладе рис, який перед тим ретельно промиває.

– Рис потрібно смажити не більше п’яти хвилин на середньому вогні, – пояснює Любов Романець. – Він повинен трішки змінити колір, стати напівпрозорим.

Після цього перемішує рис з овочами. Картоплю ріже дрібними кубиками, додає дрібку базиліку та перемішує. Викладає на дно гусятниці. Індичку фарширує овочевою начинкою, кладе на картоплю й накриває накривкою і ставить у духовку.

– Ніжки індички можуть сильно обгорати, тоді обмотую фольгою, – ділиться секретом медсестра.

Якщо вдома є кілограмовий шмат відбірної свинини, то жінка любить запекти її у рукаві з овочами. Миє м’ясо, моркву чистить і ріже соломкою. Оббирає невелику головку часнику. Гострим ножем робить глибокі надрізи та нашпиговує м’ясо морквою й часником. Дрібку базиліку, майорану, часникової солі, карі, зерен гірчиці, чорного меленого перцю заливає соняшниковою олією. Натирає м’ясо маринадом і залишає настоятися на годину. Перед самим запіканням знову натирає маринадом і кладе у рукав.

– Запікаю в духовці при 200 градусах годину, – розказує Любов Романець. – Пізніше рукав зверху розрізаю та закручую й кладу ще в духовку щоб зарум’янилося.

Коли Любов Романець хоче урізноманітнити щоденне меню, то готує фрикадельки з грибною підливою.

У 300 грамів свинного фаршу вибиває яйце, солить, перчить, додає сушені трави й формує фрикадельки. Одну цибулину подрібнює та підсмажує на олії. Триста грамів обчищених і подрібнених глив додає до цибулі. Готує до напівготовності та додає сметану. Коли все закипіло, додає фрикадельки, накриває накривкою, щоб зготувалося.

– М’ясо в тісті мене навчила готувати подруга, тепер ця страва частий гість на нашому столі, – каже медсестра. – Готувала його і з куркою, і кроликом, і свининою. Усе виходить смачно.

М’ясо миє, сушить і натирає сумішшю спецій для м’яса. У той час, коли воно маринується, з води та борошна замішує тісто, додавши в нього півчайної ложки солі. Тісто розкачує, всередину кладе м’ясо й защипує.

– Запікаю близько години, – каже Любов. – Виходить надзвичайно смачне та ніжне дієтичне м’ясо.

Мар’яна СУСІДКО,

Микола ВАСИЛЕЧКО (фото)