Лохина: екзотична ягода на вашому столі

Історичне минуле лохини

Її історія починається в Північній Америці. Місцеве населення використовувало ягоду для приготування їжі та лікувальних відварів. Індіанці застосовували не лише ягоди рослини, а й листя. Лохину сушили, відварювали, вживали в сирому вигляді. Розмочені плоди, перетерті в кашу, використовували з косметичною метою: наносили на обличчя або чутливі ділянки тіла. Ягода зволожувала, живила та відновлювала уражену дерму. В XVII столітті, із зростанням кількості переселенців, стала популярною й лохина. Ягода перекочувала в Європу, де пройшла тривалий шлях окультурення та селекції. Спочатку вивели 15 сортів лохини, половина з яких прижилася й поширена на сучасному ринку. Незважаючи на старання селекціонерів, ягода так і не стала необхідною в країнах Центральної Європи.

Місце поселення

Лохина росте у всіх регіонах Північної півкулі, любить помірний або холодний клімат. Найчастіше обирає лісову зону, болота, торфовища, тундру, розташовується уздовж струмків і річок. Географічні центри поширення ягоди: Північна Америка (Аляска, Каліфорнія, Ньюфаундленд), Євразія (Ісландія, Великобританія, Забайкалля, Балкани, Монголія, Іспанія, Італія). Ягоди лохини формуються на невеликих кущах, які досягають не більше 1 метра у висоту. Плоди округлі, пофарбовані в сірувато-синій колір. Ягоди дозрівають до серпня, стають м’якими, з ніжним смаком і синім глибоким відливом. Лохину, зібрану наприкінці серпня, вважають соковитою та насиченою. Важливо враховувати специфічну структуру ягоди при транспортуванні. Плоди легко давляться, лопаються і стають непридатними для вживання. Акуратно утрамбуйте лохину в ємності (скляні банки або щільні дерев’яні ящики), старайтеся уникати вибоїн і нерівностей на шляху до фінішної точки. Раніше лохину вважали п’янкою й шкідливою ягодою. Причина тому – банальна неуважність. Несформовані плоди лохини часто плутають з багном. Саме ця рослина має п’янкий ефект, провокує головний біль і нудоту.

Користь чи шкода?

Кислоти, що входять до складу ягоди, нормалізують фізіологічні процеси, які перебігають в організмі. Лохина сприятливо діє на сечогінну систему: збільшує швидкість утворення сечі й прискорює сечовипускання. Із сечею з організму виводяться шкідливі застійні речовини, зайва рідина і сіль. Протицинготна дія. Цинга розвивається через нестачу вітаміну С. Лохина – один з лідируючих продуктів за вмістом цього вітаміну, який відновить баланс і розвиток патологій. Пектин, що входить до складу плодів, сприятливо впливає на шлунково-кишковий тракт, прискорює метаболізм, що призводить до зниження маси тіла. Сік, отриманий з плодів лохини, лідирує за кількістю вітамінів і корисних кислот. Сік провокує окислення ліпідів, підтримання функціональності біомембран, вироблення енергетичного потенціалу організму. Лохина виконує роль при- родного антисептика. Вона «стерилізує» організм і захищає його від зовнішнього патогенного впливу. Плоди лохини допускається вживати під час дієти. Калорійність продукту складає 37 ккал з розрахунку на 100 грамів.

Чудовий косметичний засіб

Лохина входить до складу засобів спеціалізованих аптечних брендів і косметики мас-маркету. Найчастіше ягоди містять й «anti-age» засоби. Вона діє на дерму як антиоксидант: мінімізує прояви старіння та в’янення епітелію, розгладжує дрібні мімічні зморшки, робить шкіру рів-нішою й пружнішою. Косметологи рекомендують використовувати лохину не лише як засіб боротьби зі зморшками, але й для запобігання старіння шкіри. Ягода максимально живить шкірний покрив корисними речовинами, що продовжить вашу молодість на кілька років. Лохина відповідає за рівень SPF косметичного засобу. Ягода здатна захищати шкіру від згубного впливу ультрафіолету. Якщо ви все-таки отримали надмірну дозу сонця та обгоріли, то нанесіть на пошкоджені ділянки крем або гель з лохини. Він має антисептичну, поживну й регенеруючу дію.

Кілька способів використання плодів: ягодою можна збагачувати креми та сироватки для щоденного догляду. Подрібніть плоди й додайте їх в улюблений нічний крем, якщо хочете прискорити його дію та поліпшити результат; з лохини можна готувати домашні креми, олії та скраби. Підберіть комплекс ефірних олій, які годяться певному типу шкіри, змішайте з подрібненими ягодами й нанесіть на обличчя. Якщо хочете приготувати скраб, візьміть дрібні абразивні частинки рослинного продукту (наприклад, кави або абрикосових кісточок) і змішайте з кашкою з лохини. Процедура справляє не лише відлущувальний, але й поживний ефект.

Протипокази та побічні ефекти

Обмежити вживання ягоди варто вагітним і жінкам, які годують немовлят, пацієнтам з дискінезією жовчовивідних шляхів, виразкою, гастритом. Заборона на лохину для вагітних пов’язана з ризиком розвитку алергічної реакції в малюка. Найкраще поступово вводити ягоду до раціону. Не рекомендовано перевищувати добовий режим споживання лісових плодів. Якщо не скаржитеся на здоров’я, то на день можна з’їсти до 500 грамів ягід у будь-якому вигляді. Перевищення добової норми призводить до симптомів, які дуже схожі з алкогольною інтоксикацією. У людини різко погіршується стан, з’являється нудота, блювота, біль у голові і м’язах.

Лілія ЛУКАШ

Поділитися...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin