Леся Тарас: «Найбільшу радість приносить те, коли допомагаєш побачити світ у всіх його барвах»

Кажуть, що медичними працівниками не стають, ними народжуються, адже це покликання дається людині від Бога. Саме від лікарів і медсестер, від їхньої кваліфікованості та професійності, знань і навичок залежать людські життя, «Лікар – янгол, а крила його – медсестра». 20 років цій шанованій професії віддала операційна медсестра офтальмологічного відділення Леся Іванівна Тарас.

– Обираючи професію, думала про те, щоб бути корисною суспільству, тож вирішила стати медичною сестрою, – мовить Леся Тарас. – Кожному лікарю потрібен кваліфікований та кмітливий помічник, кожному хворому – ретельне спостереження й пильна увага.

У школі я вирізнялася пильністю, старанністю та стресостійкістю, що зіграло мені на руку через кілька років, коли вступила до медичного училища, а потім пішла працювати до лікарні. Спершу мені було дуже скрутно: в коло обов’язків медичної сестри входить безліч справ, тому часто в мене не було жодної вільної хвилини. Зараз я можу з впевненістю сказати: завдяки здобутому досвіду мене не лякає важка робота, яка потребує великої уваги.

Робота дала й певний психологічний ефект. Я завжди готова прийти на допомогу. Не цураюся праці й не боюся важких хвилин у житті. Професія медичної сестри зробила мене комунікабельною, уважною та турботливою жінкою, яку поважають найрідніші.

Вважаю, що від рівня кваліфікації та якості роботи медичної сестри залежить й якість медичної допомоги, яку надають у лікарні. Не дивно, що нашому офтальмологічному відділенню, яке називаю «другою домівкою», довіряють. Звичайно, до лікувального закладу, в якому працює старанний та привітний персонал, люди звертатимуться охоче. А головне – робота наших медичних сестер дає їм задоволення! Медсестри, яким радісно працювати, зазвичай стають найкращими.

Щодо плюсів і мінусів, то вони є в будь-якій професії. До мінусів належить складність. Перед тим, як обрати професію, я приготувала себе до того, що буде складно й важко. Так і виявилося насправді. Як би сумно на душі не було, ти повинна посміхатися та бути доброзичливою. Одразу потрібно відкинути романтичні уявлення про професію медсестри й подивитися на все реально: це не є легко. Ця професія може допомогти виховати в собі найкращі людські якості та знайти чудових колег.

Леся Іванівна розповідає, що кожен пацієнт – окрема життєва історія. Скільки людських доль і болю за 20 років їй довелося побачити! Кажуть, що час гоїть усе й стирає емоції, але трапляються випадки, яких людська пам’ять не забуває.

– Мабуть, найжахливіше, що колись доводилося бачити, це коли до нас привезли літню жінку без обох очей, – зітхає медсестра. – Їй їх вибив брат у розпалі чергової п’янки. Що довелося пережити сердешній, можна лише здогадуватися. Найгірше ж те, що вона сама, нікому заступитися та доглянути на старість.

Якось привезли чоловіка. Він різав на пилорамі дрова й раптом відскочив шматок та потрапив в око. Привезли до нас, аби врятували зір. Не можу не згадати також найменшого 5-річного пацієнта. Хлопчик хотів відрізати шматок ковбаси, а заважала нитка наприкінці, то взявся її відрізувати і запхав ножа в око. Скільки було такого, що діти, граючись, випадково ранили очі ножицями. Усіх історій і не згадаєш!

Найбільшу радість приносить те, коли допомагаєш людині побачити світ у всіх його барвах. Ви просто не можете уявити увесь спектр емоцій людини, яка знову побачила. Якщо знаєш, що внесла й свою лепту в її видужання, це неймовірно тішить і додає снаги працювати.

Моя робота навчила цінувати власне здоров’я. Все у житті насправді минуще й багато чого не помічаєш, клопочешся над дурницями, однак, щойно починаються негаразди із самопочуттям, розумієш, що ціннішого за здоров’я немає нічого!

Якщо порівняти відділення до того, як я сюди прийшла й тепер, то це кардинальна різниця! Затишні палати, нове та сучасне обладнання, все для того, щоб пацієнти почували себе комфортно та отримували кваліфіковану допомогу. До нашого відділення привозять недужих навіть з найвіддаленіших куточків області. Значна матеріальна та наукова база, а також високий професіоналізм медичного персоналу офтальмологічного відділення користується великою популярністю серед недужих з офтальмологічними захворюваннями. Багато маніпуляцій та оперативних втручань проводимо на місці, відтак немає потреби у хворих їхати за меддопомогою до столиці чи інших областей.

Насамкінець хочеться згадати відомий вислів: «Щастя – це коли з радістю вирушаєш на роботу і з такою самою радістю повертаєшся додому». З упевненістю можна сказати, що мені судилася саме така доля.

Дорога Лесю Іванівно!

Колектив офтальмологічного відділення вітає Вас з прекрасним ювілеєм і дарує такі слова привітання:

У цей святковий світлий день,

Коли настав Ваш ювілей,

Ми щиро Вас вітаємо,

Добра і щастя Вам бажаємо.

Хай обминають Вас тривоги,

Хай Бог дасть щастя на путі,

Хай світла, радісна дорога

Щасливо стелиться в житті!

Тож не старійте і не знайте

в житті ні смутку, ані бід,

У серці молодість плекайте,

Живіть до ста щасливих літ!

Бажаємо світлої радості й сили,

Ласкавої долі, добра і тепла,

Щоб ласку Вам слало небесне світило,

Здоров’я наповнила рідна земля!

 

Великодні салати від медсестри Лесі Тарас

«Пасхальне яйце»

Складники: один буряк, дві моркви, дві картоплини, копчена курка – 150-200 г, твердий сир – 100 г, яйця – 2-3 шт., один солодкий перець, майонез, сіль, перець, зелень – за смаком

Приготування салату:

Овочі та яйця відварити, почистити. Яйця, овочі, твердий сир натерти на середній тертці. Солодкий перець і копчену курку нарізати маленькими кубиками. Викладати салат шарами, дзеркально, починаючи із середини тарілки. Тарілку краще взяти подовгувату, щоб була схожа на яйце. Зробити смужку з майонезу, зверху викласти смужку з буряка, вона буде вдвічі ширшою ніж усі інші. Відтак викладати салат у дві сторони від буряка одночасно. Попередньо зробивши смужку з майонезу: моркву, твердий сир, солодкий перець, яйця, копчену курку та картоплю. Салат у формі пасхального яйця готовий, за смаком прикрашаємо зеленню петрушки та кропу.

З курячої печінки з грибами

Складники: куряча печінка – 300 г, гриби – 300 г, три картоплини, три яйця, сир твердий – 150 г, одна цибуля, морква, сіль, перець, олія.

Приготування салату:

Помити картоплю та моркву, залити водою й відварити до готовності. Яйця залити холодною водою та відварити. Цибулю почистити й нарізати тонкими півкільцями. Печериці помити, почистити й нарізати кубиками. На розігріту пательню викласти половину нарізаної цибулі, гриби та обсмажити все до готовності. Порізати курячу печінку на шматочки й разом з іншою частиною цибулі обсмажити в олії на розігрітій пательні до готовності.

Салат викладати шарами

1 шар: натерта на великій тертці картопля, обсмажені гриби з цибулею, майонез.

2 шар: натерта на великій тертці морква, підсмажена печінка з цибулею, майонез.

3 шар: натертий на великій тертці сир, майонез.

4 шар: яйця, натерті на великій тертці.

«Гніздо тетерева»

Складники: курка філе – 200 г, шинка – 50 г, мариновані гриби – 200 г, яєчні білки – 3 шт., три картоплі, 5 листків пекінської капусти, сіль, перець, майонез.

Для пташиних яєць: плавлений сирок – 1 шт., яєчні жовтки – 3 шт., зелень кропу, майонез, часник – 1 зубець маленький.

Приготування святкового салату:

Картоплю помити, почистити й нарізати тонкою соломкою за допомогою тертки «Бернера» або для корейської моркви. На розігріту пательню виложити картоплю та підсмажити на сильному вогні. Картоплю зняти з вогню та залишити, щоб охолонула. Яйця відварити, відділити жовтки від білків. Білки натерти на великій тертці. Курку відварити та порізати соломкою. Шинку нарізати соломкою. Печериці нарізати невеликими шматочками (в мене були невеликі різала на 4 частини).

Для пташиних яєць натерти жовтки, плавлений сирок на великій тертці, зелень вимити й порізати дрібно, часник почавити часникодавкою. З’єднати разом яєчні жовтки, сир, зелень, часник і добре перемішати. Із сирної маси сформувати пташині яйця. Листя пекінської капусти вимити, застелити ними дно тарілки. Змішати в тарілці куряче м’ясо, печериці, шинку, яєчні білки додати майонез, посолити, поперчити та добре перемішати. На листя пекінської капусти викласти салатну масу у вигляді невеликої гірки. Оформити салат «Гніздо тетерева» смаженою картоплею, імітуючи пташине гніздо. Посередині покласти сирні яйця і прикрасити салат зеленню. Смачний салат «Гніздо тетерева» готовий!

З курки з грибами та горіхами

Складники: варена картопля – 3 шт., куряче філе – 200 г, три яйця, консервовані опеньки – 200 г, твердий сир – 100 г, горіхи – 100 г, майонез, сіль.

Як готувати салат з грибами та горіхами:

Для приготування салату потрібно відварити куряче філе, картоплю, курячі яйця.

Салат викладається шарами

1 шар – порізане соломкою куряче філе, зверху змазати майонезом;

2 шар – порізана кубиками варена картопля, змазуємо майонезом;

3 шар – порізані кубиками яйця, змазуємо майонезом;

4 шар – промиті та порізані невеликими шматочками опеньки;

5 шар – натертий на великій тертці твердий сир, зверху мажемо майонезом;

6 шар – дрібно порізані волоські горіхи.

Салат поставити його у холодильник на 30 хвилин, щоб просочився.

«Улюблений»

Складники: огірок свіжий – 2 шт. (150 г), ковбаса напівкопчена – 100 г, кукурудза консервована – половина банки, чотири яйця, зелена цибуля – 1 невеликий пучок, майонез.

Як приготувати салат улюблений:

Яйця збиваємо з сіллю та смажимо млинці. Коли вихолонуть нарізаємо соломкою. Ковбасу, огірок теж нарізати соломкою. Додаємо кукурудзу і дрібно порізану цибулю. Усе добре перемішуємо та заправляємо майонезом. Салат «Улюблений» готовий, прикрашаємо зеленню та подаємо до столу.

Мар’яна СУСІДКО,

Микола ВАСИЛЕЧКО (фото)

Поділитися...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin