Капуста броколі: корисно, поживно та смачно

Напевно, не усім до смаку цей дивний овоч, який більше нагадує кам’яну троянду з сотнями насінин. Але справа в тому, як його приготувати, аби було і смачно, і корисно. Зайвими калоріями можете не перейматися: у 100 г броколі лише 34 калорії. А здогадуєтеся, скільки вітамінів та мінералів? Народні лікарі та представники клінічної медицини деколи називають броколі концентратом найважливіших полівітамінів. Це особливо актуально в осінньо-зимовий період, коли імунітет організму слабшає. Так ось, у броколі вдвічі більше аскорбінової кислоти, ніж, скажімо, у цвітній капусті, білків – в 1,5 разу, мінеральних солей – удвічі. Водночас броколі бідна на пуринові речовини, а отже, дуже корисна людям, які страждають від подагри, сечокислого діатезу чи сечокам’яної хвороби.

Крім того, такі цінні речовини, як холін і метіонін, якими насичена броколі, регулюють кількість надмірного холестерину в крові, перешкоджаючи розвитку гіпертонії, атеросклерозу, стенокардії, звуженню просвіту судин та ішемічній хворобі серця. До того ж ті, хто регулярно вживає цей вид капусти, ніколи не страждають від захворювань ясен.

За рахунок мікроелементів (мінеральних солей калію, кальцію, магнію, фосфору, заліза) й цілого комплексу рослинних гормонів броколі підвищує моторику шлунка, запобігає закрепам, розвитку геморою. Її ніжна клітковина не спричиняє бродіння й метеоризму в кишківнику. На думку медиків, броколі в сирому вигляді корисно щодня вживати людям різного віку як лікувально-профілактичний та дієтичний продукт. Це допоможе печінці активізувати, нормалізувати процеси обміну речовин і вивести з організму зайві жири.

Нещодавні дослідження виявили ще одну незвичайну властивість броколі: її регулярне вживання допомагає в комплексній терапії пацієнтів, які страждають від променевої хвороби чи з підозрою на злоякісні новоутворення в молочній залозі, прямій кишці, передміхуровій залозі.

Також броколі є натуральним біостимулятором. По-перше, вона містить вітамін А, потрібний для підтримання гостроти зору. А, по-друге, – сульфорафан, який ефективно перешкоджає ймовірному віковому виродженню жовтої плями сітківки ока. Мало в організмі сульфорафану – велика ймовірність погіршення зору й навіть його втрати. Тому особам у віці від 50 років офтальмологи настійно рекомендують доповнювати свій щоденний раціон броколі (чи хоча б вживати чудодійну капусту двічі на тиждень) – це принесе користь очам і знизить ризик дегенерації їх тканин.

Різні активні лікарські речовини й комплекс найважливіших вітамінів, що містяться в броколі, здатні гальмувати процеси старіння організму людини, оскільки допомагають йому досить швидко виводити шлаки й токсини – головні чинники процесів старіння.

Більш того, броколі, як легко засвоюваний лікувально-дієтичний продукт, настільки ретельно розщеплює надлишки жирів і вуглеводів, що внаслідок цього люди, які страждають від зайвої маси тіла та целюліту, поступово позбавляються від того й того, а це, як медична наука довела, теж істотно подовжує роки життя.

Картопляні биточки з броколі

Готуються вони швидко й легко. Складники: 4 середні картоплини, 200 г броколі (цвітної або білоголовкової капусти), 20 г масла, 1 яйце, сіль, перець, кріп, олія для обсмажування, пригоршня панірувальних сухарів. 1. Картоплю почистити, порізати, залити киплячою водою й варити на середньому вогні до готовності. Посолити в самому кінці приготування. Злити воду, картоплю гарненько обсушити. Потовкти товкачем, додати масло, остудити й додати в пюре яйце. Добре вимішати. Тісто має бути густим. 2. На парі або у воді відварити броколі протягом п’ять хвилин, порубати, посолити, посипати перцем і додати кріп, ложку олії та все перемішати. 3. Картопляне пюре розділити на чотири частини. Змащеними олією руками сформувати кульки. У кожній кульці зробити поглиблення й вкласти туди порубану броколі. Надати кулькам форму биточків, обваляти в панірувальних сухарях і смажити на розпеченій олії до утворення хрусткої рум’яної скоринки. Подавати можна зі сметаною або молочним соусом.

Лілія ЛУКАШ

Поділитись:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page