Калина – ягода здоров’я

Яскраві, запашні ягоди калини ніби створені природою для того, щоб потішити нас вітамінами й мікроелементами перед тривалою зимою. Всіляких корисних речовин у пізніх ягодах справді дуже багато, а їхні цілющі властивості з давніх часів використовують для приготування різних домашніх смаколиків.

Гіркуваті ягоди калини містять багато вітаміну С (зміцнює імунітет і бореться з передчасним старінням), а також вітаміну Р, потрібного для того, щоб організм цілковито засвоїв аскорбінову кислоту. Завдяки цьому калину часто використовують для лікування застуди, а також як профілактичний засіб у розпал епідемій грипу та ГРЗ. Велика кількість вітаміну К робить ягоди калини незамінними помічниками для серця й судин. Тому, якщо вас турбують проблеми із серцево-судинною системою, намагайтеся пити побільше компотів і морсів з калини і час від часу смакувати джемами та варенням з цієї ягоди. Калина поліпшує роботу серця, загоює рани, прискорює одужання під час вірусних захворювань, допомагає впоратися із хворобами шлунка.

До того ж лікувальні властивості мають не лише ягоди, а й кора калини.

Відвар плодів калини швидко знижує артеріальний тиск. Склянку плодів залити 1 л гарячої води, кип’ятити 10 хвилин, процідити, додати 3 ст. л. меду. Пити по півсклянки 3-4 рази на день.

У разі застудних захворювань, охриплості: по 1 ст. л. листя м’яти й подрібненого листя смородини (сухих або свіжих) залити окропом, розім’яти 200 г ягід калини, все перемішати, додати 2 ст. л. меду. Суміш підігріти, але не переварювати. Після настоювання пити як чай.

Кору калини застосовують за розладу шлунка, а також для профілактики загострень гастриту та виразкової хвороби. 1 ч. л. кори залити склянкою окропу, настояти 1 годину, процідити. Пити настій по 1 ст. л. 3-4 рази на день до їди.

За болісних і рясних менструацій: 10 г подрібненої кори калини залити склянкою киплячої води, тримати на водяній бані під кришкою 30 хв., охолодити, процідити, відтиснути та довести об’єм до 200 мл. Приймати відвар по 1-2 ст. л. 3-4 рази на день після їди.

Настій квіток калини у вигляді чаю корисно пити у разі золотухи: 1 ч. л. квітів (свіжих або сухих) настояти в 1 склянці окропу не менше, ніж 10 хв. Пити 5-6 разів на день по 0,3 склянки. Таким настоєм можна полоскати горло кожні 30-40 хв. протягом дня, а також промивати рани 2-4 рази на день.

У разі діатезу 1 ст. л. квітів калини залити 1 склянкою окропу. Настояти дві години. Пити по 1 ч. л. 3-4 рази на день за 30 хв. до їди.

Вітамінний чай з плодів калини має загальнозміцнювальну та заспокійливу дію: 1 ст. л. плодів заварити у склянці окропу, настояти 1-2 години, процідити. Пити по півсклянки двічі на день.

Коричневі плями на обличчі після вагітності зникають після двотижневих масок з ягід калини.

Лілія ЛУКАШ