Зеленина на всяк смак

На початку літа цілюща українська природа простягає до нашого столу рослини, багаті на вітаміни та мікроелементи, а ми чомусь й надалі поїдаємо борошняні, картопляні та м’ясні вироби. Наші ж друзі-європейці знають сенс у їстівних зелених листочках. Усе це на їхньому столі чи не щодня – огіркова трава, крес-салат, базилік, кмин і чабер. Багата на зелень й грузинська кухня. А у нас чомусь – кріп і петрушка й то до супу чи смаженої картоплі. Мабуть, через те, що ще так мало знаємо про їх роль у підтриманні високого рівня здоров’я та профілактиці старіння.

Рукола – незамінне джерело вітамінів і мікроелементів

Рукола містить велику кількість вітамінів і корисних речовин. Це такі мікроелементи, як залізо, мідь, марганець, селен, цинк; макроелементи: калій, магній, кальцій, фосфор, натрій; вітаміни: В16, В9, А, С, Е, К. У молодих стеблах рослини міститься багато йоду. Рукола корисна для людей, які хворіють на венозну недостатність і підвищений артеріальний тиск.

Завдяки великому вмісту вітамінів, макро- і мікроелементів рукола виступає великим енергетиком. Вона швидко приводить у тонус організм, підвищує працездатність, нормалізує водно-сольовий баланс і запобігає розвитку онкологічних захворювань. При цьому енергетична цінність рослини досить низька – 26 ккал на 100 г. Корисні властивості руколи разом з низькою калорійністю роблять рослину незамінною для тих, хто хоче повернути чи зберегти власну фігуру стрункою.

Уживання руколи налагоджує обмінні процеси, покращує процес травлення, зміцнює нервову систему. Руколу рекомендують вживати при стресах та депресії, при малокрів’ї; вона підвищує рівень гемоглобіну, виводить надлишки холестерину. Вживати регулярно руколу рекомендують хворим на цукровий діабет. Зелень руколи – незамінне джерело вітамінів і мікроелементів у період вагітності, під час лактації підвищує приплив грудного молока.

Рукола має сечогінні та дизенфікуючі властивості, покращує стан організму при запальних процесах у нирках та сечовивідних шляхах. Завдяки бета-каротину ця зелень покращує стан шкіри, нігтів і волосся (зміцнює волосяні цибулини та захищає від випадіння волосся).

Вживати руколу корисно при ожирінні: лікарі рекомендують влаштовувати розвантажувальні дні з використанням лише руколи. Вітаміни, які містяться в зелені, дадуть необхідну кількість енергії, а мінімум калорій допоможуть позбутися зайвих кілограмів.

Користь приносить рукола тим, хто хворіє на виразку шлунку. Вона ефективно бореться з пошкодженнями стінок шлунка, значно зменшує розміри вже присутніх виразок, запобігає утворення нових навіть при порушенні дієти.

Здавна відомим є ще той факт, що рукола – сильний афродизіак, корисні властивості якого широко використовували для покращення еректильної функції у чоловіків. Вживати руколу не можна при індивідуальній непереносимості (наявності алергії на цей продукт) та при сечокам’яних захворюваннях.

Шпинат подарує молодість і красу

Завдяки наявності безлічі органічних речовин листя шпинату сприяє відновленню функції кишківника, є чудовим засобом для профілактики пародонтозу.

Шпинат містить речовини, які сприяють знешкодженню токсичних речовин та їх виведенню природним шляхом, до того ж відновлює зорову функцію очей, сприятливо впливає на слизову оболонку й сітківку ока. Антиоксиданти та хлорофіл, на який теж багатий цей овоч, перешкоджають розвитку злоякісних пухлин, сповільнюють старіння організму, сприяють омолодженню шкіри та зміцнюють нігті й волосся. Листя шпинату володіє протизапальними властивостями, тому кашку з нього корисно прикладати до фурункулів і ран, в які потрапила інфекція. Крім того, шпинат вважають лідером серед листових зелених овочів за вмістом білка, який за своєю формою дуже схожий на білок коров’ячого молока. Більше того, шпинат є одним з найкорисніших дієтичних продуктів харчування: в 100 г зелені міститься лише 23 ккал. Це лише відсоток від середньої добової норми споживання енергії.

Уживати в їжу та з лікувальною метою рекомендують переважно молоді листки шпинату. Також варто зауважити, що, незважаючи на велику користь шпинату, є важливі протипоказання до його застосування. Зокрема, через те, що в листі рослини міститься значна кількість щавлевої кислоти, це може завдати помітної шкоди в разі гастриту з підвищеною кислотністю, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, панкреатиту.

Надмірне споживання шпинату може призвести до утворення каменів. Людям, які страждають від нефриту, подагри, сечокам’яної чи жовчнокам’яної хвороби, а також захворювань печінки, варто відмовитися від вживання цієї рослини та її соку взагалі.

До того ж підступна щавлева кислота здатна руйнувати кальцій, що може спричинити його дефіцит в організмі. Щоб нейтралізувати шкоду шпинату, зокрема, дію щавлевої кислоти, рекомендують додавати молоко чи вершки в процесі приготування рослини. Якщо дотримуватися раціонального харчування й вживати шпинат у належній кількості, то це може принести велику користь.

Салат – рекордсмен за вмістом фолієвої кислоти

Сучасні фітотерапевти радять їсти салат увечері, щоб усунути нервове збудження та забезпечити здоровий сон. Адже вони добре знають, що цей заспокійливий вплив відбувається завдяки наявності в листках вітамінів групи В-В1, В2, В3, В5, В6, Вс (фолієвої кислоти). Ця група речовин діє завжди в комплексі й справляє різнобічний вплив на організм. Так, вітамін В6 допомагає постачати глюкозу до клітин, тобто заряджати їх енергією, а це усуває надмірне хвилювання, депресію, дратівливість, відчуття втоми, тривоги, образи, послаблення пам’яті. Фолієва кислота бере участь у продукуванні гормонів оптимізму, так званих гормонів щастя. У салаті містяться також співучасники в справі кровотворення: залізо (600 мг%, більше міститься лише в шпинаті), мідь, кобальт, магній, хлорофіл. Тож соковите листя потрібне в меню дітей, підлітків, зокрема юнок, вагітних, щоб мали вони якісну кров, бадьорий дух і рум’янці на щоках. (Нагадаємо, що в деяких країнах вагітні в обов’язковому порядку мають вживати фолієву кислоту, аби їхні діти розвивалися й народжувалися здоровими, без «заячої губи» та інших вад).

Чи потрібен салат людям старших поколінь? У багатьох з них після 40 років зменшується виробництво соляної кислоти, тож погіршується засвоєння білків, вітамінів, а також здатність організму боротися з кишковими паразитами. Вітамін Вс не лише допоможе впоратися з цією проблемою, а й поліпшить діяльність печінки, нирок, підшлункової залози, що дуже важливо для діабетиків. Отака-то помічна фолієва кислота. А за її вмістом, як уже згадувалося, салат – у призерах. Тут слід зауважити, що ця речовина діє в комплексі з багатьма іншими, що надходять в організм, коли споживаємо салат: білками, органічними кислотами, різними вітамінами та мінеральними солями (калій, натрій, йод, фосфор, цинк, мідь, кобальт, кальцій). Вітамін В5 допомагає боротися із запаленнями, що виникають в організмі, зокрема артритом. Салат – рослина, дуже багата на біологічно активні речовини, потрібні людському організмові. Слід зазначити наявність вітаміну С та бета-каротину (провітаміну А). Дієтологи вважають, що 200 г соковитого листя можуть постачити добову потребу вітаміну С і дводобову – каротину. Тож можна уявити, як важливо, якщо хочеш почуватися й залишатися молодим, вживати салат, аби постачити організмові надійну зброю – вітаміни-антиоксиданти А, С, Е. Про вітамін Е можна сказати, що він також особливий сторож організму. Головна його роль полягає в сприянні виведенню холестерину, поліпшенні кровообігу, адже зменшує зсідання крові й перешкоджає утворенню тромбів, тим самим запобігаючи розвитку серцево-судинних хвороб, атеросклерозу, гіпертензії, разом з вітаміном А забезпечує здоров’я ока.

Лілія ЛУКАШ

Поділитися...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin