Дині очистять організм і додадуть здоров’я

Дині – смачні плоди, які до того ж володіють багатьма корисними властивостями. Ще Авіценна використовував у своїй практиці м’якоть, насіння й навіть шкірки цього овочу.

У динях містяться фолієва кислота, клітковина, а також мінеральні солі. Великий уміст кремнію добре впливає на головний мозок, нерви, кишківник та інші органи травлення. Особливо рекомендують вводити дині в раціон літнім людям. Адже в дині міститься залізо й вони здатні омолоджувати організм. Дуже корисно також вживати дині в разі серцевих захворювань, застуди, туберкульозу, захворювань нирок і недокрів’я. У невеликій кількості динне насіння та м’якоть мають сечогінну дію й чудово заспокоюють нерви.

Дині також можуть підняти настрій, оскільки м’якоть містить речовини, що сприяють виробленню гормону щастя. Тому плоди рекомендують уводити до раціону під час депресій. Ще одна користь динь – це каротин, який добре впливає на зір. Достатньо кілька шматочків, щоб поліпшити стан очей.

У сучасній медицині дині використовують здебільшого для очищення кишківника (динна м’якоть має яскраво виражений послаблювальний ефект), що, до речі, допомагає в боротьбі із зайвою масою тіла. Кілька шматочків дині, як хороша прибиральниця, очистять травний тракт від нагромаджених шкідливих речовин, поліпшать роботу нирок, допоможуть печінці, очистять кров, капіляри, судини, виведуть з органів і тканин зайву кількість води. У сезон потрібно з’їдати не менше двох шматків дині середньої величини щодня, краще між прийомами їжі.

Для тих, хто страждає від стенокардії, сечокислого діатезу, артриту, хвороб нирок, жовчовивідних шляхів, корисно влаштовувати два дні на тиждень розвантажувальну динну дієту. Протягом дня слід з’їдати по 1,5-2 кг свіжих динь, по 250-200 г цілющої м’якоті за один раз через кожні 1,5-2 години.

Напередодні динної дієти потрібно харчуватися лише овочами, бажано термічно обробленими (овочеве рагу, перші страви), і в жодному разі не вживати м’яса й кисломолочних продуктів. Також слід зауважити, що не можна їсти дині на голодний шлунок, але й накидатися на них відразу після їди теж не варто, найліпший час для вживання – через півтори-дві години після їди. Крім того, дині не слід поєднувати зі спиртними напоями, медом, запивати холодною водою, інакше можна отримати здуття кишківника, кольки та пронос.

Після кількох днів динної дієти в людей, які страждають від остеохондрозу, минає біль і поліпшується рухливість хребців.

Увага! Дині не рекомендують вживати хворим на цукровий діабет, у разі виразки шлунка чи дванадцятипалої кишки. Слід зазначити, що переїдання цього овочу може зумовити пронос, а також біль у кишківнику. Матері-годувальниці теж слід обачно їсти дині, аби не спричинити в малюка діарею.

Лілія ЛУКАШ